Nova reclamació. El centre Irídia ha fet públic aquest dijous el cas de Roger, un noi que va patir una lesió molt greu al cap després de rebre l’impacte d’un projectil de foam dels Mossos, durant una de les protestes contra la sentència del Suprem als líders independentistes, el 16 d’octubre de 2019. L’endemà va haver de ser operat d’urgència pel servei de neurocirurgia, i a conseqüència de la lesió patida, va estar dos mesos sense poder anar a la universitat (cursa Arquitectura), conduir, ni fer esport. El setembre de 2020 va interposar una reclamació patrimonial a la Generalitat, a través d’Irídia, que precisa que fins ara no s’ha resolt, a més de denunciar que “no s'ha fet cap investigació” per aclarir els fets i que des del cos dels Mossos d’Esquadra “s’afirma que no es van disparar bales de foam”. Irídia també porta la reclamació patrimonial d'altres dos joves ferits per foam en el marc de les darreres protestes independentistes: l’Olga, ferida greument al crani als Jardiners de Gràcia el 2019 i que li ha deixat greus seqüeles, i Abdellilah que va perdre un ull i reclama a la Generalitat 277.000 euros.

Irídia ha fet públic aquest cas justament un dia abans que la comissió parlamentària sobre el Model Policial presenti les seves conclusions. Irídia, juntament amb Amnistia Internacional, han demanat obertament que la policia catalana deixi d’usar les bales de foam perquè s’ha comprovat el seu elevat ús lesiu, similar a les bales de goma, que el Parlament va fer prohibir el 2015 a Catalunya, arran de la greu ferida que va patir Ester Quintana, que també va reclamar-ho recentment a la comissió. Irídia insisteix que “actualment no existeixen mecanismes per garantir que l’administració investigui adequadament casos com el de Roger, amb lesions extremadament greus”, i per això destaca “la necessitat de crear per llei un mecanisme extern i independent de control dels cossos policials i de supervisió de la Divisió d’Afers Interns”.

Lesionat lluny dels aldarulls

Es detalla que el 16 d’octubre de 2019 Roger es trobava amb uns amics en una concentració davant del Departament d’Interior. Hi havia un gran nombre de persones i a la cantonada de Passeig Sant Joan amb Diputació s’havia col·locat una filera de tanques per bloquejar el pas cap a l’edifici. Darrere, custodiant-ne el perímetre, hi havia diverses furgonetes de BRIMO i entre 20 i 30 agents. S’assegura que Roger i els seus amics es trobaven lluny, a uns 30 o 35 metres de distància, en una zona amb menys persones concentrades: van considerar que, si es produïa una càrrega policial, allà estarien fora de perill.

Aleshores, un grup reduït de manifestants van començar a moure les tanques i a llençar objectes cap a la línia policial. En aquest moment, els agents de BRIMO van començar a disparar projectils de foam, "sense cap advertència prèvia què es produiria una intervenció policial imminent". Es van sentir diverses detonacions provinents de la línia policial i Roger va notar un fort impacte al cantó esquerre del cap, provocant-li un fort dolor i una lesió amb molta sang. Integrants de la plataforma Sanitaris per la República el van atendre fins que una ambulància el va traslladar d’urgència a l’Hospital Sant Pau; on va ser admès amb mal de cap, nàusees i múltiples vòmits. Allà es va confirmar que “patia una fractura enfonsada frontal esquerra amb hematoma epidural subjacent, amb efecte de massa i desplaçament de línia mitjana”, i va ser hospitalitzat. L’endemà va haver de ser operat d’urgència pel servei de neurocirurgia.

En el cas de Roger, Irídia destaca que “un cop més es va incomplir el protocol sobre l’ús del foam dels mateixos Mossos d’Esquadra, que impedeix disparar a l’alçada del cap”, i que a més “incompleix els estàndards internacionals” en fer servir per dispersar manifestacions i en disparar-se a menys distància mínima de la prevista pel fabricant. Irídia, admet que en aquest cas, el projectil es va disparar complint la distància reglamentària, però, tot i això, es va produir una greu lesió, fet que evidència “la perillositat del foam”, i en concret del tipus de projectil SIR-X, el més lesiu dels que fa servir el cos de Mossos. Per tot això, Irídia insisteix que cal prohibir-lo.