Després de 36 anys de matrimoni -de conveniència-, Convergència i Unió van consumar el divorci el juny de 2015, arran de l'aposta independentista d'Artur Mas. Dels vestigis d'Unió van néixer tres nous partits: l'un -Demòcrates-, independentista; els altres dos, -Units per Avançar i Lliures-, no. Dos anys i mig després de la seva fundació, a la formació que lidera Ramon Espadaler li toca encarar una decisió que marcarà el seu futur: seguir aparellat al PSC o signar-hi una separació amistosa i constituir una nova família, la del centredreta catalanista, amb el col·lectiu de Poblet, la Lliga i Lliures.  

Aquest dissabte el partit celebra un Consell Nacional amb la certesa, tal com afirmen a ElNacional.cat, que "algun dia caldrà construir un espai de moderació catalanista". Durant el conclave es debatrà la conveniència o no d'apostar per un canvi estratègic. Els dirigents exposaran a la militància les principals conclusions dels contactes que al llarg dels últims mesos han mantingut amb els diversos actors que aspiren a armar una candidatura que reculli un electorat que creuen que ha quedat orfe de representació, perduts enmig del foc creuat del procés. No es preveu, però, que es prengui cap decisió definitiva, més quan la data de les eleccions és encara una incògnita.

El novembre de 2017, pocs dies després de la declaració d'independència i l'aplicació del 155, Units per Avançar va rubricar una aliança estratègica amb el PSC gràcies a la qual Ramon Espadaler -exconseller d'Interior de Mas- és diputat al Parlament. Malgrat la distància ideològica -serveixi com a exemple l'oposició dels d'Espadaler al matrimoni homosexual- tots dos partits van prioritzar el nexe en la qüestió nacional: no al referèndum unilateral, però sense estridències. Per evitar conflictes, el pacte ja preveia que poguessin votar diferent quan no estiguessin d'acord. I així ho ha fet en votacions com el suport a les escoles concertades o l'eutanàsia. L'experiència de la coalició va repetir-se després en alguns municipis catalans, el més important, Barcelona, on la principal cara visible és el tinent d'alcalde de seguretat, Albert Batlle, que governa de la mà d'Ada Colau. 

Units destaca que la convivència amb els socialistes és bona i descriuen l'experiència com a positiva. Ara bé, són conscients que els d'Iceta no són el seu aliat natural. Asseguren que sempre han actuat, i així ho seguiran fent, "amb lleialtat al PSC". En aquest sentit, hi ha hagut total transparència i mai no els han amagat que es trobaven en converses amb altres organitzacions polítiques per explorar possibles noves aliances. És més, el propi Iceta n'ha parlat públicament, expressant la seva comprensió i respecte. De fet, els socialistes comparteixen que és positiu que pugui crear-se un nou espai moderat amb el qual poder arribar a acords postelectorals i construir majories alternatives. 

Més sintonia amb Poblet que amb la Lliga

Des d'Units per Avançar expliquen a aquest diari que es troben "més a prop de la gent de Poblet -El País de Demà- que de la Lliga". És a dir, que arran dels múltiples contactes que han mantingut amb uns i altres, detecten més sintonia amb els crítics del PDeCAT -Pascal, Campuzano, Xuclà, Recoder, Vila- que discrepen de Puigdemont i advoquen per un "independentisme light". De la Lliga els allunyen alguns dels seus integrants, com Josep Ramon Bosch, expresident de Societat Civil Catalana. L'aposta d'Units passa per conjuminar "els de la senyera" i els "moderats de l'estelada". 

Al llarg dels propers dies, cadascun dels actors implicats acabarà de definir-se. A principis de març, Pascal i companyia decidiran en un congrés si es presenten a les eleccions. Dues setmanes després, la Lliga i Lliures es fusionaran en al Congrés d'Unitat Catalanista. Units per Avançar ha estat convidat a les dues cites. A partir d'aquí, caldrà veure com encaixen les peces i si, com pretén la Lliga, tot aquest amalgama acaba confluint en una sola candidatura que, segons els seus propis càlculs, podria aspirar a uns 300.000 vots en unes eleccions al Parlament. Això equivaldria a uns 7-8 escons. 

En qualsevol cas, Units per Avançar juga amb una carta guanyadora que els atorga força en les negociacions amb la resta de moviments del centre-dreta. "Som un partit assentat, amb representació institucional, tant al Parlament com al món local", recorden des de la direcció.