Units per Avançar, un nou partit format per persones de l'entorn de la desapareguda UDC que liderava Josep Antoni Duran Lleida, ha fet avui la seva presentació pública a Barcelona, en la qual els seus promotors, de pensament catalanista i liberal, han dit que no donaran suport al referèndum independentista.

El grup promotor d'aquesta nova formació, que està encapçalat per l'exdirector d'ESADE i actual professor d'aquesta escola empresarial Carlos Losada, compta amb l'adhesió inicial de 27 persones que han subscrit el manifest fundacional.

Entre aquests promotors hi figuren, a més de Losada, l'exeurodiputat d'Unió Salvador Sedó, Fèlix Riera —exdirector de Catalunya Ràdio—, Montse Surroca —que va ser portaveu d'UDC i exdiputada—, Conxita Tarruella —exdiputada d'UDC— i uns quants empresaris de sectors diversos. Units per Avançar, que ja ha estat registrat com a partit polític, es defineix com una formació "de pensament polític humanista socialcristià".

Segons ha indicat Carlos Losada en la roda de premsa de presentació del nou partit, els seus integrants es consideren catalanistes no independentistes, i davant del repte del referèndum que té previst convocar el Govern per a l'1 d'octubre, ja han decidit no donar-li suport. "Només podríem estar d'acord si es compleixen les condicions establertes per la Comissió de Venècia (del Consell d'Europa), però com que no es donen, doncs no li donarem suport", ha afirmat Losada.

El paper de Duran

Segons aquest mateix professor d'Esade, l'exlíder d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida, ha participat en més d'una reunió del grup promotor d'Units per Avançar (UpA), però només com una persona més i no de forma rellevant", fet que explica que de moment no figuri entre els signants del manifest.

"Si [Duran Lleida] en el futur es vol incorporar, estarem molt contents", ha precisat Losada, que ha reconegut que molts dels promotors venen de l'entorn d'UDC, encara que no tots, si bé ha puntualitzat que, per evitar un fracàs electoral com el que va tenir la desapareguda formació democristiana, "hi ha molt feina per fer".

Lliures, l'altre hereu d'Unió

Losada ha explicat, així mateix, que el que diferencia Units per Avançar de Lliures —el partit afavorit per l'exdiputat de CiU Antoni Fernàndez Teixidó— és la ideologia, ja que mentre que la primera és socialcristiana, la segona es defineix com a liberal.

Respecte al procés sobiranista, Units per Avançar no vol "demonitzar-lo" ni anar en contra del sentiment independentista que respecten, ha matisat Losada, si bé no aposten per aquest ni el creuen convenient. En el manifest fundacional, Units per Avançar es mostra partidària, com a alternativa a l'independentisme, "de reclamar a l'Estat respecte i reconeixement cap a la realitat nacional de Catalunya, les seves institucions i el seu autogovern".