El Consell Nacional d'Units per Avançar ha acceptat anar en coalició novament amb el Partit dels Socialistes de Catalunya a les eleccions municipals de 2023. El partit format per antics militants d'Unió Democràtica ja va concórrer els darrers comicis de 2017 i 2021 del Parlament de Catalunya i de l'àmbit municipal de 2019 amb el PSC. Els resultats d'aleshores els han valorat molt positivament i per aquesta raó Units per Avançar ha reunit la cúpula de la formació de manera extraordinària per donar llum verda a reeditar la col·laboració amb el PSC.

El secretari general del partit, Ramon Espadaler, ha subratllat que “és molt important evitar la fragmentació i facilitar l’estabilitat" perquè són "imprescindibles equips de govern amb empenta als ajuntaments que ajuden a solucionar els problemes dels ciutadans", ha conclòs Espadaler. L'aprovació de l'aliança, que ha estat per unanimitat, l'ha qualificada de "positiva" perquè permet "donar continuïtat als acords que han donat fruits i que han estat pràctics i útils per als interessos de la ciutadania i de Catalunya”.

L'acord entre Units per Avançar i el PSC als ajuntaments

El Consell Nacional de la formació hereva de l'extinta UDC ha recalcat que els ajuntaments són la institució "més propera" a la ciutadania i per aquest motiu volen esquivar tota mena de divisions que l'únic que implicaria, diuen, seria la paralització de l’activitat dels ajuntaments que reduiria "molt la seva eficàcia”. L’acord marc entre el Partit dels Socialistes de Catalunya i Units per Avançar aposta per posar els consistoris al servei de la ciutadania, per treballar pel progrés econòmic, la cohesió i la justícia social i per vetllar per la seguretat.

L’entesa assolida atorga autonomia als representants locals tant d'un partit com l'altre per tal de formular candidatures conjuntes de cara a les pròximes eleccions municipals, establint-ne el marc de col·laboració i coordinació en aspectes que van des de la formulació de les candidatures fins a l’elaboració dels programes electorals, segons detalla el comunicat. El compromís de col·laboració entre el partit de Salvador Illa i Units per Avançar es fonamenta en una aposta decidida pel diàleg i el pacte, assumint els valors compartits del catalanisme integrador que aposta per la cohesió social, la convivència i el respecte a la legalitat i a les institucions.

Renovació del pacte electoral del 14-F

En les últimes eleccions al Parlament de Catalunya el 14 de febrer de 2021, el PSC i Units per Avançar ja van firmar un pacte de col·laboració que els va permetre guanyar els comicis en vots, però empatats en escons amb ERC. Aleshores els acords que van establir eren d'àmbit general i enfocats a sufocar el procés independentista: les dues formacions eren coneixedores que la garantia "d'una bona convivència entre els catalans i entre Catalunya i la resta d’Espanya implica treballar des del diàleg per refer els consensos trencats els últims anys a Catalunya i per renovar el pacte constitucional". Altrament, van destacar la voluntat de "posar fi a una dècada de xoc institucional, de divisió social, de creixement de les desigualtats socials i de retrocés econòmic". Per últim, destaca que els diputats d'ambdues formacions van establir l'opció de poder votar diferenciadament en afers relatius a la consciència personal o a certs àmbits programàtics.