Per molt que les intencions del PSOE siguin convertir la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya en un acte de campanya contra el PP, els dos partits que es tornen La Moncloa han fet pinça i han apostat per un bé major: blindar la figura de Mariano Rajoy. La unitat d’Espanya s’ha imposat aquest dimarts al Congrés dels Diputats i la voluntat dels socialistes de protegir l’expresident del govern espanyol ha provocat que no fos possible una entesa amb el seu soci de govern, Podemos. Els morats —com totes les formacions independentistes— també volien fer comparèixer a la cambra baixa l’exlíder del PP; però no hi ha hagut èxit.

Que “Rajoy sempre fa de Rajoy” ha estat l’argument del PSOE durant les darreres setmanes per justificar la seva negativa a portar-lo en aquesta comissió. És a dir, es justificaven en el tarannà de l’expresident espanyol, i afirmaven que fer-lo comparèixer al final no resol cap dels dubtes que se li plantegen. Aquest dimarts s’ha acabat de certificar com de vermella era la línia marcada pels socialistes en aquesta qüestió: els grups han acabat votant una llista de consens de només dos compareixents perquè no hi havia manera que els dos socis de govern es posessin d’acord. Alguns dels diputats que han estat dins la comissió a porta tancada han reconegut que veuen magre la salut de la comissió, i que les diferències entre PSOE i Podemos amenacen ara la seva continuïtat.

Cal assenyalar que Podemos també s’ha posat tossuda en una qüestió: “Volien portar al Congrés la meitat de La Sexta”, assenyalaven de forma irònica fonts d’Esquerra Republicana pels passadissos del Congrés dels Diputats. Parlamentaris que han estat presents en aquesta sessió de la comissió han assegurat que la voluntat dels morats de dur Pablo Iglesias i la “pota mediàtica” de l’Operació Catalunya al Congrés també ha estat culpable d’aquesta falta d’entesa.

Ara bé, Podemos també havia insistit en la necessitat de dur Mariano Rajoy al Congrés, amb l’argument que també cal tractar a fons la “pota política” d’aquesta trama. “No ha de ser una pèrdua de temps”, insistia la formació la setmana passada en referència a la comissió, i en la necessitat d’ampliar la investigació més enllà de la “pota policial” relacionada amb el Ministeri de l’Interior de Jorge Fernández Díaz.

El PSOE, en part, va cedir. I divendres passat va proposar una nova llista que incloïa personatges relacionats amb la branca andorrana de l’Operació Catalunya, algun periodista i exresponsable de la policia espanyola: l’exdirector del SEPBLANC Juan Manuel Vega Serrano; el president de l'entitat DRETS, Agustí Carles; l’inspector de policia Antonio Jiménez; l’excap superior del CNP a Catalunya Narciso Ortega i el periodista David Jiménez García, que fou director d’El Mundo entre l’abril del 2015 i el maig del 2016. Ara bé, el nom de Rajoy continuava vetat; i aquest dimarts ha sigut impossible aixecar aquest veto.