“No ha de ser una pèrdua de temps”. Així de clar s’ha manifestat aquest dimarts Javier Sánchez, portaveu d’Unidas Podemos al Congrés dels Diputats. El parlamentari morat s’ha referit d’aquesta manera a la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya, i ha expressat la necessitat de pressionar el PSOE per incloure l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy a la llista de compareixents, després que fa dues setmanes no hi hagués acord entre els grups parlamentaris per fixar una llista definitiva.

Segons Sánchez, és imprescindible que en aquesta comissió s’investiguin “les tres potes” d’aquella operació de les clavegueres de l’Estat: “La política, la mediàtica i la policial”. El PSOE, de fet, té només la intenció d’investigar aquesta tercera pota, i de centrar-la exclusivament en els anys que La Moncloa i el Ministeri de l’Interior van estar en mans del PP de Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz. És a dir, que pretén diluir la comissió de l’Operació Catalunya en una sobre la Kitchen, per fer campanya electoral contra el principal partit de l’oposició.

No entenem la por del PSOE a fer comparèixer Rajoy o a tocar certs periodistes”, ha manifestat Sánchez des del faristol de la sala de premsa de la cambra baixa. “Estaven darrere les clavegueres”, ha asseverat el parlamentari murcià, que a més ha insistit que aquesta comissió ha de ser “eficaç i tocar les tres potes de la trama”. No obstant això, la influència de visualitzar aquesta comissió des del prisma espanyol i no català s’ha imposat també a Unidas Podemos, ja que el portaveu s’ha referit a ella com a ‘Kitchen’, i no com a ‘Operació Catalunya’.

Les declaracions de Sánchez han arribat dues setmanes després que els dos socis del govern espanyol no s’entenguessin dins la comissió d’investigació a porta tancada de l’Operació Catalunya i no hi hagués manera d’arribar a un pacte i tenir una llista definitiva de noms de persones que compareguin en la comissió. Els grups van acordar tornar-se a trobar el 18 d’abril per celebrar una reunió amb els mateixos objectius que tenia la de llavors: negociar i elaborar una llista conjunta de compareixents.

Alguns dels assistents en aquesta comissió van explicar a la premsa que el PSOE es va negar a incloure noms socialistes a la llista definitiva, mentre que Podemos va donar suport a la llista presentada per Esquerra Republicana, que incloïa noms com el de Rajoy o el de Pablo Casado; essent aquest darrer un dels objectius principals dels republicans. El PSOE, però, es va negar taxativament a incloure l’expresident del govern espanyol a la llista de compareixents argumentant, fora de micròfons, que dur Mariano Rajoy a una comissió d’investigació acostuma a no servir de gaire.