"Quins pebrots!". És un dels molts punyals que en les darreres hores han sobrevolat els passadissos del Parlament entre les forces independentistes. El clima electoral ha acabat d'intoxicar les relacions entre JxCat, ERC i la CUP, convertint la cambra catalana en un tots contra tots. Uns i altres s'acusen mútuament d'electoralisme. Pel camí cap al 10-N, la quimèrica unitat independentista es torna a ensorrar. 

El detonant, ara, ha estat la iniciativa de la CUP de superar la resposta conjunta a la sentència que va pactar amb JxCat i ERC i donar prioritat a una moció pròpia. Els anticapitalistes ja havien deixat clar que aquell document consensuat amb la resta de grups independentistes era insuficient perquè no entrava a concretar quins passos caldrà seguir a partir d'ara, més enllà de reiterar el compromís amb el dret d'autodeterminació i al reprovació de la monarquia. A la moció presentada ara en solitari tornen a insistir en la necessitat d'exercir aquest dret, però van més enllà amb un desafiament directe al Govern de la Generalitat, a qui exigeixen el cessament del conseller d'Interior, Miquel Buch, per les actuacions policials dels darrers dies. Aquesta iniciativa es votarà durant el proper ple, els dies 12 i 13 de novembre i s'avançarà finalment a la proposta de resolució conjunta perquè la pròpia CUP s'ha oposat a tramitar d'urgència el text compartit amb JxCat i ERC. 

Aquest moviment ha obert la caixa dels trons i ha motivat una nova onada de retrets entre independentistes. Això sí, no davant dels focus, sinó al darrere. Així, tant fonts d'ERC com de JxCat s'han afanyat a qualificar el gest de la CUP d'electoralisme, ara que han decidit presentar-se a les eleccions generals. Els socis de Govern critiquen que els cupaires no hagin volgut donar prioritat a la proposta conjunta, bloquejant el tràmit d'urgència. Però els dards no van només cap als anticapitalistes. JxCat i ERC, on radica la pugna principal, també s'assenyalen i s'acusen de partidisme. 

Així, per exemple, JxCat recorda que ERC també va presentar una moció pròpia per respondre a la sentència la setmana passada. Els republicans asseguren que aquell text era previ a la resposta de consens i que en tot moment es va obrir a retirar-la en pro de la unitat. A més, el seu candidat Gabriel Rufián ha seguit insistint un dia més amb les crítiques contra el conseller d'Interior (de JxCat). 

Davant les crítiques, la CUP afirma que els punts que incorporen a la moció no són nous i que ja els havien reclamat des de fa molt de temps. "Estem seguint treballant com fèiem des de l'inici de la legislatura", expliquen. La seva portaveu Maria Sirvent s'ha mostrat confiada que els diputats d'ERC i també de JxCat donin suport a la sol·licitud de cessament de Buch. 

Sigui com sigui, totes aquestes propostes parlamentàries, les conjuntes i les pròpies, no es votaran fins passades les eleccions. El que és segur és que la campanya no ajudarà a millorar les relacions. En tot cas al contrari. Just 24 hores abans que arrenqui la cursa cap al 10-N hi haurà un nou assaig d'unitat. Serà aquest dimecres amb la reunió de l'Assemblea de Càrrecs Electes, en la qual participaran els tres principals partits independentistes.