Una mica d'unitat entre tantes discrepàncies. En plena negociació dels pressupostos de la Generalitat i amb tots els grups de l'oposició que han registrat esmena a la totalitat, aquest divendres ERC, Junts, CUP i comuns han presentat un pla de treball consensuat per a la comissió sobre el model policial, constituïda aquest mes de novembre i presidida per l'anticapitalista Dolors Sabater. La primera jornada de treball serà el 26 de novembre i els grups han acordat que es reunirà tots els divendres a les 9 hores excepte en les setmanes que hi ha ple.

També s'han acordat els compareixents a la comissió, d'una àmplia varietat. Així, vindran a la Cambra catalana els exconsellers Joaquim Forn i Miquel Sàmper, l'activista i exdiputat de la CUP David Fernàndez, l'organització Stop Balas de Goma, l'extreballador de la CIA Edward Joseph Snowden, Amnistia Internacional, Irídia o Alerta Solidària, entre d'altres.

En la proposta de pla de treball que signen els quatre grups, marquen que els objectius d'aquesta comissió seran, entre d'altres qüestions, revisar la transparència en la informació interna i externa de la Conselleria d'Interior i dels cossos policials, i la creació d'un mecanisme públic independent de control, avaluació i investigació de les actuacions policials.

En el document fixen com la comissió, que farà la seva feina al llarg d'un any, se centrarà en l'anàlisi de diversos models policials d'arreu del món, la revisió dels protocols, organització i eines que s'utilitzen per part de les unitats d'ordre públic. Totes aquestes sessions conduiran a la redacció d'un informe on es recullin totes les conclusions extretes dels diferents àmbits.

Entre els objectius que es marca la comissió hi ha el d'estudiar el sistema integral de policia de Catalunya i enfortir aspectes com la proximitat, la mediació, la prevenció, la diversitat i la coordinació amb policia local, així com fomentar la intersecció amb polítiques públiques en clau de feminisme, drets socials i salut mental. Precisament el tema de la proximitat i del feminisme són qüestions que ha defensat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que la setmana passada va exposar el projecte de pressupostos per a la seva àrea que camina en aquesta línia. 

Elena: "Magnífica notícia"

Tan bon punt el conseller Elena ha sabut que els grups havien registrat el pla de treball de forma conjunta, ha valorat que és una "magnífica notícia" que la comissió comenci amb un gran consens sobre la metodologia: "Grans majories per fer avançar el país", ha apuntat el titular d'Interior en una piulada a Twitter. 

A la imatge destacada, diputats al ple del Parlament / Sergi Alcàzar