El projecte dels pressupostos de la Generalitat per a l'any vinent en matèria d'Interior permetrà incorporar 1.500 nous efectius -840 Mossos, 240 bombers funcionaris, 100 agents rurals i 300 bombers voluntaris- i la creació de 10 comissaries de proximitat dels Mossos d'Esquadra fins al 2023 "per avançar cap a un model de seguretat de proximitat", en uns comptes que arriben fins als 1.599 milions d'euros, el que significa una pujada de 132 milions -un 9% més- respecte als comptes prorrogats de 2021.

Ho ha explicat aquest divendres el conseller Joan Ignasi Elena en la Comissió d'Interior celebrada al Parlament, on ha fet èmfasi en el creixement de la partida d'inversions de 273 a 325 milions, un 20% més. El conseller ha destacat que el nivell d'inversió "rellevant" mostra que, per fi, s'han superat les retallades de la crisi que van fer caure aquestes partides a nivells ínfims entre 2011 i 2016.

Sobre l'increment anunciat d'efectius, ha assenyalat que això suposarà més hores de patrullatge de proximitat, més efectius per lluitar contra les violències masclistes, una millor protecció del medi ambient rural i més bombers per ampliar la capacitat de reacció: "Oblidar que cal invertir és la pitjor política que es pot fer, i per això ha sigut prioritari aquest increment tan significatiu", ha destacat.

 

Feminització i nova uniformitat

Una altra de les qüestions que ha fet valdre Elena en la seva intervenció ha estat la prioritat del departament en avançar en la feminització dels cossos de seguretat i emergències, amb mesures com l'habilitació de reserva de places per a dones en els processos selectius de Mossos, Bombers i Agents Rurals.

Així mateix, es destinaran 33,1 milions d'euros a actualitzar les eines de treball dels Mossos d'Esquadra. En aquesta acció, la principal novetat serà la nova uniformitat, que Elena ha apuntat que comportarà més prestacions tècniques i que també servirà per modernitzar la imatge del cos. Així mateix, es dotarà a tots els agents d'un telèfon mòbil i un correu electrònic, ja que fins ara no tots en tenien.

Elena també ha ressaltat l’aposta per un “sistema d’emergències fort”, i s’ha referit al Pla 2025 de Bombers de la Generalitat i ha avançat que, amb els nous comptes, els Bombers “recuperen inversió per a seus i vehicles”. Els pressupostos preveuen destinar 17 milions en la renovació de 40 vehicles pesants del cos, 5 milions en la renovació i adquisició de vestuari i equipament o 3 milions en la renovació dels parcs de Solsona i Granollers.

Per últim, el titular d’Interior ha posat de relleu els 15 milions d’euros destinats a avançar cap a un sistema viari més segur i sostenible amb l’horitzó de zero morts el 2050. En concret, es destinaran 6 milions a lluitar contra la sinistralitat o 5 milions perquè els municipis elaborin plans locals de seguretat viària.

 

A la imatge destacada, Oriol Amorós i Joan Ignasi Elena / ACN