La diputada de la CUP Dolors Sabater ha estat ratificada com a presidenta de la comissió d'investigació sobre el model policial que s'ha constituït aquest dimecres al Parlament, amb 10 vots a favor, 3 en contra i 1 en blanc. En la mateixa sessió constitutiva s'ha escollit com a vicepresident el diputat d'ERC Pau Morales i com a secretària, la diputada de Junts Mercè Esteve: ambdós han rebut 10 vots a favor i 4 en blanc. 

En la sessió constitutiva, Sabater ha agraït els vots que han permès que pugui assumir la responsabilitat d'una comissió que ha descrit com "molt important" i d'una "complexitat especial", ja que respòn a una demanda social majoritària "en un moment polític en què cal valentia per afrontar un debat" que està al carrer i a la societat, ha assegurat. 

 

Per això ha demanat que aquesta comissió s'afronti amb "la seriositat que requereix", i que en cap dels casos sigui utilitzada de forma partidista per part dels grups. Unes declaracions que arriben després que diversos partits de la dreta hagin acusat al Govern d'utilitzar els Mossos com una moneda de canvi per tenir el suport de la CUP. També des de les files socialistes van respondre en contra de la comissió: l'exconseller d'Interior i diputat del PSC-Units, Ramon Espadaler, va avisar que es prendria mal si el Govern "assumeix el dictat de la CUP en matèria de seguretat". 

Sabater ha apostat perquè aquesta eina serveixi per, a partir de les persones especialistes que compareguin, aconseguir una major confiança i seguretat, i que s'acabi la sensació que "no hi ha suficient control ni suficient diàleg social entre les forces policials i el que la societat demana".

Un cop acabada la sessió constitutiva, Sabater ha proposat que abans que acabi l'any se celebri la primera sessió de treball, i que ara mentrestant els grups vagin pensant en quin pla de treball es desenvolupa i la planificació de les persones que s'han de convocar per comparèixer. 

Anàlisi i investigació dels mecanismes de control

Aquesta comissió d'estudi neix a proposta d'ERC, Junts, la CUP i els comuns, que el juliol d'aquest any van presentar una proposta de resolució per crear-la amb l'objectiu de fer "una anàlisi i investigació dels mecanismes de control, avaluació i investigació de les actuacions policials, així com la possibilitat d'implementar mecanismes independents de control i fiscalització d'aquestes actuacions". 

Un cop la CUP va anunciar que la presidiria Sabater, la diputada va explicar en roda de premsa que esperen que esdevingui "un mecanisme independent per fiscalitzar les males praxis dels cossos policials", cosa que va considerar que seria la "veritable auditoria" que al seu parer mai va fer la Conselleria d'Interior, quan va ser anunciada pel llavors conseller Miquel Buch. 

Sabater va detallar llavors que la comissió treballarà en quatre àmbits. El primer, aturar el "seguiment dels activistes polítics". En segon lloc, fer una revisió del model d'ordre públic en el seu conjunt. També posar "llum i taquígraf" sobre el Departament d'Interior augmentant la seva transparència, i per últim crear un mecanisme de control de les actuacions policials i d'ordre públic que sigui extern i no estigui subjecte a les dinàmiques de la Conselleria. 

En l'últim ple del Parlament celebrat fa dues setmanes, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va ratificar el seu suport i reconeixement als Mossos d'Esquadra, i també va posar en valor la comissió d'estudi sobre el model policial al Parlament: "És essencial que cadascú diguem allò que creiem per tenir una millor policia a Catalunya, sense sorolls, asseguts en una taula i amb un any de temps". 

A la imatge destacada, la diputada de la CUP Dolors Sabater / ACN