“Cal eradicar la pesta del nacionalisme per higiene democràtica”. Per aquest motiu, entre d’altres, argumenta un dels membres de la plataforma organitzadora de la celebració del dia de la Hispanitat a Catalunya que aquest any és més necessari que mai sortir al carrer i manifestar-se per la unitat d’Espanya davant “els colpistes” independentistes.

El Comitè Organitzador de la Fiesta Nacional de España en Barcelona (COFNE) ha presentat l’acte amb què celebraran la hispanitat. Una manifestació amb el lema “La hispanitat som tots, Catalunya somos todos” sortirà a les 11 del matí del 12 d’octubre de davant de la Pedrera i avançarà per Passeig de Gràcia fins a Plaça de Catalunya, on es faran els parlaments polítics. Així ho han concretat els organitzadors en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Barcelona.

Desautoritza el president

Els organitzadors han estat molt crítics amb els representants de les institucions catalanes i han descartat reunir-se amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Un dels portaveus, Francisco Caja, ha dit que el president, Carles Puigdemont, “no és raonable perquè no respecta la llei”. “Per mi, no és el president dels catalans”, ha rematat Clemente Polo.   

Desvincular-se dels partits

Malgrat que han transcendit els contactes dels convocants amb membres de Ciutadans i el Partit Popular, aquest dimecres els organitzadors han marcat distància. Han assegurat que, oficialment, és manifestació cívica i que no hi ha confirmada l’assistència de cap representant polític, tot i que hi seran benvinguts.

“Provocar és cremar la Constitució”

Preguntats sobre si la presència activa d’exmembres de l’Exèrcit a la manifestació es tornarà a repetir, els portaveus s’han mostrat incòmodes. Han matisat que l’any passat va participar una “associació cívica d’exmilitars, que no és el mateix”.

Repreguntats sobre si, en el context actual, la presència d’uniformats desfilant com a legionaris al centre de Barcelona no podria ser interpretat com una provocació, han llançat pilotes fora: “Si cada vegada que algú veu una cosa amb què no està d’acord ho entén com una provocació... El que és una provocació és cremar la Constitució o la imatge del Rei. I això no passa espontàniament. Està programat i dirigit”, han apuntat.