Per a Ciutadans, les resolucions que reconeixen els drets polítics de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull són una “barbaritat”. Així ho ha assegurat Inés Arrimadas aquest dimecres, durant el debat de les propostes de JxCat, ERC i la CUP. “Vostès pretenen votar qui pot sortir de la presó”, ha denunciat. “Què serà el següent que votaran? Qui ha d’entrar a presó?”, ha preguntat.

En una intervenció breu i aspra, la líder de la formació liberal ni tan sols ha pujat al faristol de l’hemicicle. Des del seu escó, a peu dret, ha volgut denunciar les “tres grans falsedats” que considera que contenen les propostes de la majoria independentista.

En primer lloc, Arrimadas ha desmentit que Puigdemont sigui president, afegint que “el primer que ho reconeix és el senyor Torrent, que ha presentat dos candidats més”. En segon lloc, ha criticat que “l’ONU no ha donat la raó al senyor Sànchez”, justificant que no s’ha posicionat. Finalment, ha negat que Espanya sigui un Estat “autoritari i dictatorial”, i ho ha fet emparant-se en els pronunciaments de les institucions internacionals.

En aquest sentit, la cap de files de Ciutadans ha demanat als diputats independentistes que “reflexionin” sobre el que votarà el ple de la cambra aquest dimecres. Ha insistit que es tracta d’una “enorme barbaritat”.

Ferran Pedret ple Parlament Roberto Lázaro

PSC modera el to

A distància del to aspre i enfadat de Ciutadans, el PSC ha volgut fer un “exercici d’empatia” amb les persones que estan en presó cautelar. En aquests termes s’ha referit el seu portaveu adjunt Ferran Pedret, que ha assenyalat que també estan d’acord amb el contingut del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. A partir d’aquí, han començat les discrepàncies.

Pedret ha volgut treure ferro a les mesures cautelars dictades pel Comitè de Drets Humans de l’ONU, assegurant que es tracta d’un “avís de rebuda”, que fa unes “recomanacions de caràcter general” i que la mateixa resolució estableix un termini perquè les parts argumentin sobre l’admissibilitat de la demanda. Per altra banda, també ha advertit que el Parlament no pot demanar com a institució l’alliberament dels presos.

“Els volem lliures, però no considerem que una institució que forma part del poder legislatiu pugui adreçar-se al poder judicial per dir-li el que ha de fer”, ha assegurat el portaveu socialista.

Albiol Riera ple Parlament Roberto Lázaro

Albiol: “Només volen satisfer els radicals”

Finalment, el portaveu del subgrup del PP, Xavier Garcia Albiol, ha denunciat que aquest ple és un “error” que només enquista el problema. “Les mocions i el ple en general tenen dos clars motius: continuar instal·lats en aquest desafiament a l’Estat de dret i satisfer els radicals que estan sembrant el conflicte en diferents punts de Catalunya”, ha condemnat. Ha acusat els independentistes d’actuar com un “bomber piròman”.

En aquest sentit, Albiol ha volgut desmentir que hi hagi presos polítics. “No veig que el senyor Carles Riera estigui en una presó”, ha dit dirigint-se al cap de files de la CUP. “No tinc la impressió que a Torrent l’estiguin reprimint, aquí està presidint el ple”, ha afegit. I ha reblat: “El senyor Jordi Sànchez està a la presó per assaltar un cotxe de la Guàrdia Civil”.