La Guàrdia Civil i la Policia Nacional han capitalitzat la immensa majoria de càntics i elogis aquest dissabte a la manifestació unionista que ha recorregut la part baixa del Passeig de Gràcia i que ha acabat omplint mitja Plaça Catalunya -on s'ha situat l'escenari-, sota el lema "Por la Hispanidad, Cataluña Suma". L'afluència ha estat significativament més baixa que l'any passat. Segons les xifres oficials de la Guàrdia Urbana hi hagut 10.000 assistents, que són 55.000 persones menys que l'any passat. Això sí, els organitzadors asseguren haver reunit 200.000 persones. Al capdavant, aguantant la pancarta, la plana major de Cs, el PP i VOX. Entre els partits, hi ha hagut bronca inclosa. 


Vídeo gravat a quarts de dues, amb l'acte en marxa

A les portes de la sentència, els organitzadors de la concentració han donat per fet durant els parlaments que els líders independentistes catalans seran condemnats i han deixat clar que esperen que així sigui, amb crits repetits de "¡a la cárcel" i "Puigdemont a prisión". Hi ha hagut missatges directes al poder judicial: "faran bé els seus deures, ni oblit ni perdó, llargs anys a la presó", ha exigit el vicepresident d'Espanya i Catalans.

Un dels oradors, portaveu de la ultradretana Somatemps, ha emplaçat al "ressorgiment patriòtic" i ha llançat un advertiment extremadament contundent, que "la Generalitat s’ha convertit en una estructura d’estat tirànica opressora a la que és lícita resistir amb tots els mitjans legítims que estiguin al nostre abast". I ha afegit que "al nacionalisme o se'l derrota o esclavitza, o lliures o esclaus". És més, el regidor del PP, Josep Bou, l'únic polític que ha pujat a parlar l'escenari -ho ha fet com a vicepresient d'Empresaris de Catalunya-, ha aplaudit les controvertides paraules del cap de la Guàrdia Civil, Pedro Garrido, en les quals va afirmar que "ho tornaran a fer". "No demanarem perdó", ha dit. capcalera mani 12 O   cs pp vox   sergi alcazar

Com ja va passar durant el debat de la moció de censura, a la diana no hi ha hagut només l'independentisme, sinó també els socialistes. Des de l'escenari, els representants de les entitats els han retret poca contundència. En aquest sentit han expressat que "hi ha motius per al 155". Així mateix, han recriminat al PSOE, però també al PP, els pactes que històricament han signat amb el nacionalisme català. "No us refieu de la casta política que tantes vegades ens ha venut i traït", ha afirmat el líder de Somatemps. 

N'hi ha hagut més. Esperonats per un vídeo de l'autoproclamat president de Tabàrnia, Albert Boadella, els manifestants de Plaça Catalunya han fet el gest de la botifarra als "lazis". 

Esbroncada del PP a Arrimadas

A l'inici de la marxa, que ha arrencat a l'altura de Passeig de Gràcia amb Aragó, hi ha hagut un moment de tensió entre diversos militants del PP i els dirigents de Ciutadans. 

Els populars s'han acostat a Inés Arrimadas per esbroncar-la per haver-se saltat el pacte entre forces polítiques i organitzadors de no dur a la manifestació simbologia de partits. Ciutadans ha inundat la capçalera de globus, enganxines i banderoles amb l'icònic cor amb tres banderes que esl representa. Això ha indignat alguns dels presents que han cridat obertament que era una "vergonya". 

Abans de començar a caminar, Lorena Roldán i Inés Arrimadas (Cs) i Alejandro Fernández i Cayetana Álvarez de Toledo (PP) han fet declaracions als mitjans de comunicació per exigir que s'acati la sentència. Que l'acatin no només els independentistes, han afirmat, sinó també Pedro Sánchez, a qui han demanat que s'oblidi d'indults. També ha parlat el líder de VOX a Catalunya. Ignacio Garriga ha tornat a demanar la detenció de Quim Torra.