L’unionisme en bloc ha coincidit a l’hora de titllar de “ridícula” i un “disbarat” la proposta d’una investidura simbòlica de Carles Puigdemont, acompanyada d’una altra investidura d’un president “efectiu”. D’aquesta manera s’han referit a l’última fórmula sobre la taula, segons la qual es reformaria la llei de la Presidència de la Generalitat i del Govern per a crear un Consell de la República presidit per Puigdemont des de Brussel·les.

“Forma part de la performance del senyor Puigdemont”, ha valorat Fernando de Parámo, portaveu de Ciutadans al Parlament, en sortir de la reunió de la Junta de Portaveus d’aquest dimarts. I ha rebatut la proposta: “Pretén ser un president simbòlic, però el que no és simbòlic és el 3%, la corrupció de Puigdemont i el seu partit, les llistes d’espera i els barracons, i que els diputats del partit que ha guanyat les eleccions hagin de sortir escortats del Parlament”.

De Páramo ha dit que encara no han estudiat si tindrien marge per a recórrer aquest “nou xou” de Puigdemont. “Algú dels seus li pot dir al senyor Puigdemont que no serà president de la Generalitat?”, ha preguntat. Ha culpat el president de la cambra, Roger Torrent, de ser “el principal culpable d’aquesta situació”.

eva granados psc acn

“El Palau de la Generalitat no està a Waterloo”

La portaveu socialista Eva Granados ha titllat de “premi de consolació” i “disbarat” la proposta de reforma de la llei de la Presidència. “La llei i la manera de procedir és una, i qualsevol cosa que se surti d’aquí és menystenir les institucions d’autogovern i augmentar el ridícul de la majoria independentista”, ha assenyalat. No ha avançat si recorrerien contra aquesta reforma, però ha criticat que no és admissible “canviar lleis per la situació personal” d’un diputat.

“El Palau de la Generalitat està a la plaça Sant Jaume, no a Waterloo”, ha etzibat Eva Granados, que ha dit als independentistes que facin els “experiments” sense “jugar amb les institucions”. Més enllà de l’informe dels lletrats, que s’havia de conèixer aquest dimarts al matí, la dirigent del PSC ha dit que no es pot produir un bloqueig institucional, i que el seu criteri és que “han de començar a comptar els terminis”.

alejandro fernandez pp acn

“Contrari als principis del 155”

En nom del PP, el seu portaveu parlamentari Alejandro Fernández ha advertit que no es poden dur a terme iniciatives “contràries als principis del 155”. En aquest sentit, ha considerat “frívola i inviable legalment” una de les proposta de modficació de la llei de la Presidència de la Generalitat per a desbloquejar la investidura de Carles Puigdemont.

“Advertim que no poden continuar per aquí. Una mesura com aquesta és la que va provocar l’aplicació de l’article 155”, ha avisat Alejandro Fernández. És per això que ha fet referència a l’acord del Consell de Ministres que va aprovar el 155, on deia que "el Parlament seguirà exercint la seva potestat legislativa però no podrà tramitar iniciatives que resultin contràries als principis del 155”. El diputat popular ha advertit que “aquest Consell de la República és una pràctica il·legal”. Ha ironitzat assegurant que Puigdemont té “influències carlines”, perquè és “un rei sense corona”.