Partits i entitats unionistes han expressat la seva indignació amb la immensa majoria d'ajuntaments catalans que han decidit no lluir la bandera espanyola als seus balcons. Tot ha vingut arran d'un informe d'Impulso Ciudadano, que assegura que el 84,25% dels ajuntaments catalans no exhibeix la bandera espanyola a la seva façana i per tant desobeeixen la normativa.

És a dir, segons aquestes dades, només 149 ajuntaments dels 947 que hi ha a Catalunya mostren aquesta bandera, i les províncies on s'accentua més el rebuig al símbol espanyol són Girona i Lleida, on el percentatge d'ajuntaments que no pengen la bandera s'eleva al 90%. En canvi, la província on més banderes espanyoles onegen és Barcelona, on 68 dels 311 municipis la incorporen, cosa que suposa un 22%. 

Carrizosa esclata

El primer en reaccionar ha estat el president de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que ha aprofitat l'informe per atacar el líder del PSC, Salvador Illa. "Li hauria d'avergonyir", ha dit en un tuit.

"Demanarem una reunió amb la delegada del govern espanyol per exigir-li que insti aquests ajuntaments (els 798), començant pels governats pel PSC, a restituir la bandera d'Espanya", ha informat.

TUIT

Vox amenaça

També ha criticat aquesta situació el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, que ha afirmat que "a la Catalunya segrestada pel separatisme només el 13% dels ajuntament compleix la llei". "No permetrem que hi hagi pobles d'esquenes a la nació. No permetrem que amaguin els nostres símbols i que els substitueixin per estelades i llaços grocs. Exigirem que es compleixi la llei", ha afegit.

TUIT garriga

De fet, en una altra piulada, el grup de Vox ja ha anunciat que està "remitent reclamacions prèvies a la via judicial a aquells ajuntaments" que no tenen la bandera espanyola penjada. "Si no atenen la reclamació prèvia, iniciarem la via judicial contra cada ajuntament incomplidor", han amenaçat.

Des de Barcelona pel Canvi, el conseller del districte de Nou Barris, Yeray Mellado, que ha col·laborat amb l'elaboració de l'informe, ha destacat que "aquest document treu més d'una careta", en clara referència a la trentena d'ajuntaments del PSC que tampoc llueixen la rojigualda. "Per l'imperi de la llei i el respecte als símbols nacionals", ha afegit.

Tots amb S'ha Acabat!

Per altra banda, tant aquests dos partits com el PP estan escalfant motors per l'acte que la plataforma unionista estudiantil S'ha Acabat! prepara per al proper dijous a la UAB. Tots tres partits han donat suport a l'organització i enviaran representants a l'acte.

 

Imatge principal: un ajuntament català sense la bandera espanyola / Impulso Ciudadano