Unió s'ha desvinculat de la seva fundació, l'Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn (INEHCA), per preservar-la del concurs de creditors i el possible cessament d'activitats del partit, mentre Salvador Sedó es perfila com a màxim responsable del "think tank" democratacristià.

Fonts democratacristianes han indicat que el comitè de govern de la històrica formació política ja ha aprovat la "desvinculació orgànica" de l'INEHCA, el laboratori d'idees que en els seus orígens va presidir l'exlíder d'Unió Josep Antoni Duran i Lleida. L'objectiu és preservar aquest institut, que no està afectat pel concurs de creditors en el sí que està sumit el partit com a conseqüència de l'elevat deute i la pèrdua de representació parlamentària després de divorciar-se de Convergència.

A més, l'INEHCA representa un actiu per a Unió, pels seus treballs en el pensament democratacristià i els seus vincles internacionals, especialment amb organitzacions homòlogues com la Fundació Konrad Adenauer, vinculada a la CDU d'Angela Merkel.

En aquest context, l'Institut podria actuar com una sort de bot salvavides per a Unió en el cas que el concurs de creditors condueixi a un cessament definitiu d'activitats del partit.

Aquest escenari probable no significaria, segons les fonts consultades, que quedés automàticament liquidat el partit, perquè la seva essència està al cos ideològic i els militants, però sí que li impediria desenvolupar activitats que, ja ara, estan limitades i controlades per l'administrador concursal.

L'INEHCA, presidit per Llibert Cuatrecasas, no té director des que a l'abril abandonés el partit l'eurodiputat Francesc Gambús, però el patronat ja té un nom sobre la taula, el de Salvador Sedó, tot i que encara no ha estat designat, a l'espera que es reuneixin els patrons en les pròximes setmanes.

Fidel a Duran, Sedó va ser eurodiputat democratacristià fins que a les eleccions europees del 2014, després d'una polèmica entre CDC i Unió, va ser substituït com a candidat per Gambús, i després va passar a exercir de senador per designació autonòmica fins al terme del mandat.