L'administrador d'una empresa proveïdora d'Unió ha admès avui que, per indicació de l'exgerent del partit, va facturar serveis prestats a la formació democratacristiana a la seva fundació afí Catalunya i Territori i al grup d'empreses IMS, controlat pels exresponsables d'aquesta entitat.

L'administrador de Kontrast Produccions, Jordi Cuevas, ha declarat avui com a testimoni en el judici que se segueix a l'Audiència de Barcelona contra tres exresponsables de la Fundació Catalunya i Territori, que afronten penes de fins a quinze anys de presó acusats d'estafar a bancs a través d'un conglomerat d'empreses amb el qual presumptament van desviar a UDC més de 200.000 euros.

La declaració de Cuevas com a testimoni ha avalat la tesi de la Fiscalia, que sosté que els responsables de IMS van desviar fons a UDC al pagar mitja dotzena de factures que la formació devia a l'empresa Kontrast per l'organització d'esdeveniments.

El testimoni ha relatat que portava anys treballant per a Unió en campanyes electorals i altres esdeveniments del partit, pel que cobrava una quantitat mensual i fins i tot disposava de despatx propi a la seu de la formació democratacristiana. A partir de la campanya electoral de 2004, segons el testimoni, Unió va començar a deure els serveis prestats fins que les factures pendents a pagar van ascendir a prop de 600.000 euros.

L'empresari ha explicat que, davant tan grossa deute impagada, va arribar a parlar amb l'exsecretari d'Organització d'UDC Josep Sánchez Llibre, que va ser el que li va indicar que es dirigís al gerent del partit Josep Maria Núñez, investigat en aquesta causa fins que va morir el 2014, perquè l'indiqués com cobrar les factures pendents.

Precisament, arran de la declaració de Cuevas durant la instrucció del cas, Josep Sánchez Llibre va arribar a ser investigat per la Fiscalia del Tribunal Suprem -per la seva condició d'aforat en ser diputat al Congrés-, però el ministeri públic va acabar dictant l'arxiu de les diligències.

Segons ha assenyalat avui davant el tribunal l'administrador de Kontrast Produccions, va ser l'exgerent del partit mort qui el 2005 el va desviar al conglomerat empresarial IMS i a la pròpia Fundació Catalunya i Territori perquè cobrés les factures pendents: el primer li va pagar 116.588 euros i, la segona, 61.448 més, ha afirmat Cuevas.

Fiscalia demana retornar 61.500 euros

En el seu escrit d'acusació, la Fiscalia situa a Unió com a responsable civil del presumpte desviament de fons i li reclama que torni a la seva fundació afí els gairebé 61.500 euros de la suma desviada que la formació democratacristiana -actualment en concurs de creditors- encara no ha abonat.

El desviament de fons, segons la Fiscalia, es va perpetrar també mitjançant la condonació de les quotes de lloguer per uns locals que Unió tenia arrendats a la seva fundació afí a Tarragona, Lleida i Tàrrega (Urgell) i per la posterior venda d'aquests immobles a la formació democratacristiana a un preu inferior al del mercat.

Quan la instrucció del cas estava pròxima a la seva fi, UDC va pagar a la Fundació 160.000 euros pendents per la compravenda dels locals i altres 35.700 pels lloguers deixats d'abonar des de 2005, encara que la Fiscalia segueix reclamant a la formació -actualment en concurs de creditors- altres 61.500 euros que segons la seva opinió faltarien per eixugar el deute.