El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha anunciat aquest dijous que el seu partit no concorrerà a les eleccions generals del 26 de juny, però ha assegurat que es presentarà "sí o sí" a les catalanes, previsiblement el 2017.

"No podem articular una proposta electoral tant a curt termini". Aquestes han sigut les paraules del secretari general democristià després del comitè de govern del partit que ha pres aquesta determinació. Espadaler també ha afegit que "no ha estat una decisió fàcil" però que l'han pres amb "el cap". “Ens hem deixat guiar més per la brúixola que ens assenyala aquest espai polític de centre catalanista que no pas pel cronòmetre que ens podria fer precipitar”, ha sentenciat.

Espadaler està convençut que Unió és un partit amb futur perquè representa un espai del "catalanisme centrat" orfe de referent polític. Per això, també ha dit que la formació recomanarà que es voti en blanc de cara a les generals del juny.

La mirada, ara, la projecten cap a les pròximes eleccions catalanes. De fet, Espadaler ha assegurat que "el que hem de decidir avui és organitzar-nos de la millor manera possible per concórrer amb garanties a les eleccions al Parlament". 

Les raons

El partit passa ara per una situació delicada, amb un preconcurs de creditors en marxa, sense representació parlamentària i havent patit baixes significatives d'alguns dirigents en les últimes setmanes.

El passat 27-S la formació va decidir concórrer-hi sols, però no van aconseguir treure cap diputat, ni tampoc ho van poder aconseguir en les espanyoles del 20-D, quan Josep Antoni Duran i Lleida encapçalava la llista al Congrés. Els mals resultats del partit van portar al fins aleshores líder del parit a abandonar el càrrec. 

A més, la tensió interna a Unió pel control del partit va provocar una crisi a Barcelona amb una fugida de quadres democristians. Entre els més destacats, hi ha exdirector de Trànsit, Joan Josep Isern, l'expresident de la intercomarcal de Barcelona, Jaume Jané, o el vicesecretari del partit, Antoni Font.

A tots aquests problemes, cal sumar-li la crisi econòmica provocada per la pèrdua de càrrecs electes. A mitjans de març van anunciar la decisió d'acollir-se a un preconcurs de creditors. Després de les darreres campanyes electorals, que han afrontat en solitari, el partit xifra el deute amb les entitats bancàries en 19 milions d'euros, fet que ha obligat a la formació d'Espadaler a vendre patrimoni, entre ell, la seu al carrer Nàpols de Barcelona.