Una de les absències més comentades avui als actes de suport als encausats pel 9-N ha estat la dels responsables d’Unió Democràtica, la formació a la qual pertany l’exvicepresidenta Joana Ortega i que formava part de l’executiu de CiU que va impulsar aquella consulta.

Ningú de la formació democristiana s’ha presentat aquest matí al Palau de la Generalitat, on l’actual Govern i l’anterior s’han reunit per fer costat als encausat. Els membres dels dos executius presents han escoltat la declaració del president, Carles Puigdemont, i han compartit un esmorzar a la sala Torres Garcia abans de sortir cap al TSJC, on havien de tenir lloc les declaracions.

L’absència de l’exconseller d’Interior Ramon Espadaler, i l’exconseller d’Agricultura Josep Maria Pelegrí s'ha fet especialment evident. Tots dos formaven part del Govern que va impulsar el 9-N i, fins i tot, es va arribar a apuntar amb força la possibilitat que Espadaler pogués ser imputat per la consulta.

En ser preguntat per El Nacional, l'exconseller d'Interior ha assegurat que no hi ha pogut assistir per raons personals i que així ho havia comunicat al president, l'expresident, a Ortega i a Rigau.

Qui sí ha estava present a la plaça Sant Jaume i ha acompanyat els inculpats fins al TSJC ha estat la regidora democristiana de CiU, Sònia Recasens.

També hi era la cúpula de Demòcrates, la formació sorgida de l'escissió d'Unió i que forma part de JxSí. La representació d'aquest partit ha estat encapçalada pels dos expresident del Parlament, Joan Rigol i Núria de Gispert, i pel líder de la formació, Antoni Castellà.

Ortega manté la militància amb Unió tot i que la seva retirada de la política ha provocat també un distanciament amb el partit. Així mateix, rere les seves darreres intervencions en què ha emfasitzat la confiança i el suport rebut per part de l'expresident Mas, ha deixat entreveure el descontentament amb el tracte rebut des de la formació democristiana.