Unió ha aprovat aquest dissabte una reforma dels seus estatuts i del seu codi ètic amb la voluntat de presentar-se a les pròximes eleccions catalanes –tant a les municipals com a les del Parlament Catalunya– "des de les coordenades del catalanisme i la centralitat política". Així ho ha assegurat el secretari General d'Unió, Ramon Espadaler, durant la clausura del 26è Congrés, que s'ha fet a Barcelona sota el lema "On tot torna a començar". Entre les principals novetats organitzatives hi ha la limitació de mandats, una nítida divisió entre comitè de govern i consell nacional, la voluntat d'implicar més la militància amb la creació dels Amics d'Unió i la creació d'un codi ètic. La ponència de reforma organitzativa d'Unió ha estat aprovada pel 98,7% dels compromissaris i el codi ètic ha estat acceptat amb el 99,6% dels vots.

El secretari general del comitè de govern, Ramon Espadaler, ha considerat que amb la reforma organitzativa que s'ha aprovat aquest dissabte s'ha fet "un pas ferm endavant per tornar a ser presents a les properes conteses electorals (municipals i Parlament de Catalunya) des de les coordenades del catalanisme i de la centralitat política". Durant la clausura del 26è Congrés d'Unió, Espadaler ha mostrat la seva preocupació pel fet que l'alternativa a l'actual govern de la Generalitat "acabi venint de la mà del que representa En Comú Podem, amb aliança amb altres forces d'esquerra". Davant d'aquesta possibilitat ha assegurat que "Unió formarà part de l'alternativa al govern actual per evitar un tripartit d'En Comú, Podem, ERC i la CUP" i ha afirmat que "seria sortir del foc per caure a les brases".

Segons un comunicat d'Unió, la reforma organitzativa del partit aprovada aquest dissabte s'ha fet centrada en tres eixos: la qualitat democràtica, la governabilitat, i l'obertura del partit a la societat.

Després de l'estiu tindrà lloc la segona fase d'aquest congrés, durant el qual la formació elegirà la nova direcció del partit i debatrà en profunditat la seva estratègia política.