“La fantasia, aïllada de la raó, només produeix monstres impossibles”. Aquesta frase del pintor Francisco de Goya retrata el clima viscut la nit del 26-J al Teatre Goya de Madrid per la coalició Unidos Podemos. Amb 71 escons, dos més que el 20-D, la fusió entre podemistes i Izquierda Unida no ha tingut l'èxit que buscava. Junts han perdut 1'2 milions de vots respecte del darrer cop i no han aconseguit fer l'anhelat sorpasso al PSOE. Sense resposta sobre les expectatives punxades, la desil·lusió es feia evident en el rostre del seu líder, Pablo Iglesias, qui ha sortit per confirmar la pèrdua de suports de les forces progressistes, i la "preocupant" victòria del PP, amb 136 escons. "No són uns resultats satisfactoris per a nosaltres, teníem unes expectatives diferents", ha dit el secretari general.  

Ni sumar, ni multiplicar. L'aliança amb els d'Izquierda Unida ha restat i fet perdre vots a tots dos, però Iglesias nega en rodó estar penedit per no haver fet Sánchez president, o per haver forjat aquesta entesa, que ell preveu per llarg. Així les coses, les cares llargues al fons, per part del secretari polític –i estrateg– dels podemistes, Íñigo Errejón, semblaven insinuar una cosa diferent de les paraules del líder. Errejón sempre havia recelat de l'entesa amb IU, preocupat perquè els pogués escorar a l'esquerra. "No són uns bons resultats, no són els que esperàvem", havia dit amb el 50% escrutat, hores abans. 

L'aliança amb els d'Izquierda Unida ha fet perdre vots a tots dos

Les enquestes a peu d’urna havien dibuixat el més somniat dels seus escenaris, amb una pinça de 91-95 diputats. Però l’eufòria per la possibilitat d’un govern d’esquerres ha anat seguida del bany de realitat. “Les enquestes a peu d’urna històricament fallen”, recordava Alberto Garzón, líder d’Izquierda Unida. “Precaució i prudència”, havia advertit. Tanmateix, la raó, o la realitat en aquest cas, és allò que ha fet emergir els monstres per a la coalició.

El següent ha sigut la crònica d'un somriure desdibuixat i ja no d'un país, el seu lema. Des de la sala on seguien el recompte, Podemos ja només cridava quan pujava un escó. La resta del temps tot era silenci, més lluny de la majoria absoluta il·lusòria amb el PSOE. Ara bé, enmig de l'expectativa punxada, Errejón havia trobat un espai per a l'esperança: "És un mal per a Espanya, perquè retarden un procés de canvi polític, però la nostra formació es consolida i seguim sent l'únic vector de canvi", havia dit el número dos, qui s'ha volgut mostrar prudent fins que Iglesias parlés.

Però si aquest canvi s'ha de produir, haurà de ser amb més suports que no sols el dels socialistes. Iglesias ha explicat que li havia enviat un missatge a Sánchez per parlar de l'entesa. Ara bé, no ha afirmat res en rotund, ni tancat la porta tampoc a la possibilitat d'entendre's amb Ciutadans, tot i que assegura, "va néixer per impedir que governem". A manca de valorar els resultats, el líder del partit tampoc pensa que hagi de dimitir. Aquesta nit es reunirà amb el seu equip per trobar una explicació a la pèrdua d'un milió de vots que el passat 20-D sí havia obtingut la suma de Podemos i IU. Errejón tindrà molt a dir d'ara en endavant sobre el futur dels unidos i d'un Garzón denostat.