El panorama polític dibuixa un escenari quasi calcat al de les últimes eleccions de cara al proper 26-J. A poques setmanes dels comicis, les enquestes reflecteixen que els resultats serien pràcticament iguals als del 20-D, excepte per la nova coalició d'esquerres Unidos-Podemos, que milloraria la seva representació respecte els últims comicis.

Així s'extreu de les enquestes que publiquen avui l'ABC El País, que dóna a la coalició de Pablo Iglesias i Alberto Garzón i confluències 77 escons amb un 22,5% dels vots segons el primer rotatiu i un 26,5% segons el segon. Això representa aproximadament dos punts menys que la suma de les dues formacions el passat mes de desembre, però obtindrien més diputats que llavors.

Ara bé. Tot i que amb un percentatge més baix dels vots -d'entre un 17,6% i un 21,6%-, el PSOE superaria Unidos Podemos aconseguint 86 diputats, quatre menys que aquesta legislatura. Aquests resultats comprometrien el futur del seu líder, Pedro Sánchez, que s'emportaria -altra vegada- els pitjors resultats de la història socialista.

El PP tornaria a guanyar amb un 29,6% dels vots segons l'ABC i un 35% segons El País, gairebé un punt més que el 20-D, però aquest increment tampoc no es veuria traduït en més escons. Ciutadans viuria una situació similar i tornaria a emportar-se 40 diputats, tot i que el seu percentatge de vot pujaria nou dècimes fins al 14,8%, segons el primer diari i tres punts -un 17,9%- segons el segon.

D'aquesta manera, la suma d'aquests dos partits tornaria a quedar-se a les portes de la majoria absoluta -reunirien 161 diputats, a 14 de la majoria-, igual que els socialistes, que sumats amb Unidos-Podemos obtindrien 172 escons. Sánchez tindria llavors dues opcions: o pactar amb la coalició d'esquerres i els independentistes, o facilitar un govern popular amb la ja famosa i anhelada per molts gran coalició.

La participació no seria tant baixa com es preveia. Les enquestes estimen que seria al voltant del 70%, 3,2 punts menys que al desembre. Els electors més fidels serien els del PP i els de la formació lila, dels quals un 77% dels votants asseguren que el proper 26-J no fallaran a la seva cita a les urnes.