Un cònsol ha abandonat el saló Sant Jordi del palau de la Generalitat mentre el president, Quim Torra, pronunciava un discurs amb una forta càrrega reivindicativa davant els representants del cos consular acreditat a Barcelona. Ha estat Dirk Kermer, cònsol honorari dels Països Baixos, que ha marxat mentre Torra denunciava la repressió de l'Estat per l'1-O, que titllava de vergonya per a qualsevol demòcrata, i advertia que els catalans no renunciaran al dret a l'autodeterminació.

La resta de representants del cos consular, que té més de 90 membres a la capital catalana, ha escoltat respectuosament el discurs, i en acabar han aplaudit les intervencions. Tot seguit, el president i el conseller d'Exteriors, Ernest Maragall, ha compartit un refrigeri amb els representants diplomàtics.

Fonts del Govern han volgut subratllar el fet que es tracta d'un cònsol molt crític amb el procés, la qual cosa volen contrastar amb l'actitud del país que representa i la seva classe política, que s'ha mostrat "molt respectuosa".

La recepció que s'ha celebrat aquest vespre és la que habitualment convoca el Govern el mes de gener; aquest any s'ha celebrat amb sis mesos de retard arran de la suspensió de l'autogovern. Torra s'ha referit a aquesta circumstància per denunciar la repressió de l'Estat i per advertir que no renunciarà al dret a l'autodeterminació.

Per la seva banda, el cònsol britànic, que ha parlat en nom del col·lectiu diplomàtic destacat a Barcelona, no s'ha pronunciat en cap sentit sobre el procés català.

El cos consular no ha quedat al marge de les pressions causades pel procés, que fins i tot han costat el càrrec a alguns dels seus membres, com el cònsol de Finlàndia, destituït el mes de febrer per les pressions de l'Estat.