Hi ha sentències en ferm que s’executen a la velocitat de la llum i altres que sembla que ho fan a pas de tortuga. Han passat 68 dies des que els ultres que van assaltar la llibreria Blanquerna de Madrid compten amb una sentència ferma del Tribunal Suprem, havent rebaixat substancialment la condemna després d’un llarg periple judicial. Tot i això, els culpables continuen sense haver passat una nit a la presó, en plena llibertat. Primer van recórrer al Tribunal Constitucional i ara, segons ha pogut saber ElNacional.cat, han recorregut contra el mateix tribunal sentenciador, paralitzant l'ingrés a la presó. Si no els ho impedeixen, alguns d’ells tenen previst fins i tot anar a Barcelona ben aviat.

El pronunciament final del Tribunal Suprem va arribar el passat 23 de juliol, però no va ser fins al 8 de setembre que la Secció 30 de l’Audiència Provincial de Madrid va rebre les directrius del Suprem per a l’execució de la pena. A dia d’avui, segons fonts judicials consultades per ElNacional.cat, tot segueix “en el mateix punt”. Els condemnats han recorregut la interlocutòria d’execució de la sentència –que segons fonts del TSJM la llei ho permet– i estan a l’espera que es resolguin aquests recursos. En alguns casos la Fiscalia ja ha informat, i falta que la sala resolgui, però en altres casos encara falta l’informe del ministeri públic.

El recorregut judicial a l'Estat espanyol va acabar ara fa 68 dies, i després de quatre pronunciaments de tres instàncies diferents. La primera sentència, de l'Audiència Provincial de Madrid el febrer del 2016, va condemnar 14 dels 15 ultres a penes que anaven dels sis als vuit mesos de presó per delictes de desordres públics i danys. En ser condemnes inferiors als dos anys, podien esquivar la privació de llibertat. Però el cas va arribar al Tribunal Suprem, que va elevar les penes a quatre anys amb agreujant de discriminació ideològica. Sostenia que "el motiu impulsor de delicte o delictes comesos va ser la intolerància cap a la ideologia catalanista dels convocants de l'acte". Tot ja estava disposat perquè entressin a la presó --fins i tot hi havia data-- però el Tribunal Constitucional ho va paralitzar el novembre del 2017, admetent el recurs dels condemnats. El TC va concloure que s'havien vist vulnerats els seus drets i va ordenar la redacció d'una nova sentència, sense l'agreujant de discriminació ideològica. El Suprem va redactar, el passat 23 de juliol, la sentència definitiva. La conseqüència va ser una rebaixa considerable de les penes. Ara van dels dos anys i set mesos als dos anys i nou mesos de presó. 

Alguns dels condemnats han reincidit després dels fets de Blanquerna. És el cas de Pedro Chaparro, que va rebre una altra condemna de presó a posteriori. El vicepresident de Democracia Nacional va ser sentenciat a un any de presó per haver amenaçat el fotoperiodista Jordi Borràs durant una manifestació del dia de la Hispanitat de l’any 2015 a Barcelona. Altres estan imputats també per fets posteriors. És el cas de Manuel Andrino, cap nacional de Falange, i Pedro Pablo Peña, d'Alianza Nacional. La fiscalia els demana tres anys de presó per incitar a l'odi en el seu discurs durant el 12 d'octubre del 2013 a Montjuïc.

Visita programada a Barcelona

Malgrat la sentencia ferma del 23 de juliol, els ultres de Blanquerna estan en llibertat. També ho van estar l'11 de setembre d'enguany, quan van tornar a la llibreria Blanquerna per a commemorar el setè aniversari de l'assaltament sense respectar les distàncies de seguretat. Per això no és tot, sinó que van intervenir a l'acte. Manuel Andrino va fer des d'allà una crida "vessar sang dels enemics d'Espanya com ja vam fer els falangistes l'any 36".

Altres condemnats, com Pedro Chaparro, tenen previst visitar Barcelona el pròxim 12 d'octubre, per al tradicional acte neofeixista de Montjuïc. Si continuen en llibertat, probablement no serà l'únic dels condemnats present a la capital catalana.