El feixisme torna al carrer. El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha estat increpat aquest diumenge al matí per un grup d'ultres a l'entrada de la presentació del seu darrer llibre. Aquest cop ha passat a Dénia, al País Valencià, quan una desena d'homes amb banderes falangistes i fent salutacions feixistes han escridassat i insultat el republicà. 

Tal com es pot veure a les imatges del moment, ho han fet a cara descoberta i davant la policia espanyola, que s'ha limitat a separar els ultres de Rufiàn.

Vídeo: El moment en què un grup d'ultres ha increpat Rufiàn a Dènia / Joan Mangues

Precisament, el diputat presentava el llibre El 15-M Facha, que parla sobre l'ascens del feixisme actual i proposa polítiques socials i un enfortiment públic per combatre-ho. "Avui ja no et crida pel carrer 'Visca Espanya i visca Vox' un home engominat amb mocassins cars; avui t'ho criden els nois plens de pols que surten de l'obra. Quan el feixisme interpel·la la classe obrera, guanya. I això és el que està passant", explica Rufián com a hipòtesi principal del seu llibre i que l'atac d'avui ha evidenciat. 

Després de la presentació, el diputat a compartit el vídeo a les xarxes. "Tenen bales per a tots. Sempre en peu", ha replicat.

TUIT rufian

Segon atac al País Valencià

En una presentació aquest mateix dissabte a Alacant, un grup de skinheads va penjar-li un cartell amb la frase "traïdor a la pàtria" i una arma prop d'on el diputat es trobava firmant els llibres. Quan l'acte va acabar, Rufián va acostar-se a firmar la pancarta amb la frase "Visca la terra". 

En aquest acte, Rufán ja va alertar que aquest tipus d'escarnis són cada cop més habituals i va lamentar la impunitat de l'extrema dreta a Espanya. "Ser independentista al País Valencià és una heroïcitat. Com és possible que gent que cobra el salari mínim voti VOX? Hi ha molta gent que vota en contra els seus interessos pensant que vota a favor dels seus principis. Les esquerres ens hem de fer càrrec de la injustícia social. Perquè si no ho fem nosaltres, ho faran altres", assegurava en aquest sentit.

rufian erc

Imatge: Gabriel Rufián durant l'acte d'ahir / ERC

 

"Orgull" per "emprenyar nazis"

En ser preguntat per aquests fets, Rufián ha expressat el seu "orgull" per "emprenyar nazis" i s'ha mostrat "conscient" que tindrà "davant" a determinades persones per "defensen determinades idees". "He tingut treballs pitjors", ha indicat.

Rufián ha convidat a preguntar-se si "algunes de les persones nazis" que li han proferit insults aquest diumenge "cobren el salari mínim, perquè, ha incidit,"jo voto a favor de pujar-lo"."Pot ser que votin a gent que està en contra d'augmentar-lo, la pregunta és per què", ha reflexionat.

Denuncia l'empatia d'alguns guàrdies civils cap als nazis

D'altra banda, el portaveu d'Esquerra ha assegurat que al País Valencià "hi ha un problema molt gran amb els nazis": "Treball des de fa cinc anys a Madrid, tothom es pot imaginar el que he viscut, també a Catalunya, però el del País Valencià no ho he vist en cap lloc. He vist a policies i guàrdies civils que pràcticament els faltava fer-se una selfie amb els nazis".

En aquest sentit, s'ha plantejat "per què persones de classe treballadora interpel·len d'aquesta manera", ja que, a parer seu, "que un ric defensi posicions reaccionàries és que té consciència de classe, però que ho faci algú amb problemes d'exclusió social ... És una pregunta que ens hem de fer".

Un "possible problema de les esquerres"

Rufián ha indicat que es tracta d'un debat "molt llarg", encara que ha apuntat que "potser" sigui un "possible problema de les esquerres", i ha denunciat la "impunitat" d'aquestes posicions "extremes".

"Al País Valencià hi ha hagut una maquinària de corrupció anomenada PP durant molt de temps, totes les esquerres s'han hagut d'ajuntar i queda molta feina a fer", ha assenyalat. Finalment, ha apostat per "continuar vivint i plantant cara per demostrar que aquesta gent ni guanyar fa 80 anys ni guanyarà ara".

 

Imatge principal: El moment en què un grup d'ultres ha increpat Rufiàn a Dènia / Joan Mangues