Alemanya identifica la ultradreta com la principal amenaça per la seguretat al país. Així ho ha reconegut avui el ministre d'Interior, Horst Seehofer, que ha remarcat que els delictes d'aquesta mena han arribat a un màxim històric al país. Concretament, només l'any passat es van registrar 23.604 delictes amb motivació ultradretana, una xifra que suposa un augment del  5,65% respecte al 2019.

Segons recull EFE, a l'informe anual sobre els delictes amb motivació política a Alemanya la ultradreta és la responsable de més de la meitat. A més, Seehofer ha remarcat que del total dels delictes, 3.365 van ser violents. "Amb això els delictes de la ultradreta arriben al seu nivell màxim des que hi ha estadístiques. La ultradreta és la principal amenaça per a la seguretat del nostre país", ha sentenciat Seehofer davant la premsa.

Grupuscles en les manifestacions contra les restriccions

En aquest sentit, ha destacat que els delictes antisemites han crescut en un 15,9% i ha identificat les manifestacions contra les mesures per fer front a la pandèmia com un altre pol d'extremisme. "Els manifestants fan ús del seu dret a la protesta, però s'estan donant coalicions estranyes que inclouen adeptes a teories de la conspiració, grups esotèrics, antivacunes i grups d'extrema dreta", ha constatat.

Les autoritats han mostrat especial preocupació davant d'un grup autodenominat "Querdenker", que pot traduir-se com pensadors transversals, sorgit del rebuig a les mesures contra la pandèmia i a qui se li atribueixen contactes amb organitzacions d'ultradreta.

Tres atemptats entre 2019 i 2020

La publicació de l'informe arriba poc després que es conegués la detenció d'un sospitós de ser l'autor d'una sèrie d'amenaces contra diverses personalitats de la política i la cultura en cartes anònimes signades amb les sigles NSU 2.0, amb les quals es coneix el grup d'ultradreta ja desmantellat Clandestinidad Nacionalsocialista.

El febrer de 2020, nou persones van ser assassinades per militants d'ultradreta a Hanau, al centre d'Alemanya. Mesos abans, al juny de 2019, un neonazi va assassinar al polític local Lübcke per la seva defensa de la política de refugiats, un crim que va commocionar el país. També el 2019, a l'octubre un altre ultradretà va intentar irrompre armat a la sinagoga de Halle (a l'est de país), com que no ho va aconseguir, va matar dues persones al carrer.

 

 

Imatge principal, la Porta de Brandenburg / EFE