En els últims dies, Begoña Gómez, dona de Pedro Sánchez, ha estat a l'ull de l'huracà per certes teories que s'han fet virals a Internet i a la televisió, després que una tertuliana digués que es tracta d'una dona trans i que havia estat involucrada en una trama de narcotràfic al Marroc. Aquestes afirmacions són falses i s'entenen com una manera de voler desacreditar des de la ultradreta (la seva autora és Pilar Baselga, relacionada amb Hazte Oír i encarregada de difondre qualsevol mena de teories de la conspiració) al president del govern espanyol utilitzant la seva dona, que no té cap paper de representació pública. Amb tot, en alguna ocasió ha acompanyat a Sánchez en actes rellevants, com ara la cimera de l'ONU o fa pocs dies a Indonèsia pel G-20. Quan Gómez acompanya a Sánchez, hi ha molts perfils a les xarxes socials que parlen d'ella com a "Begoño", masculinitzant el seu nom per intentar ridiculitzar-la. Ara, però, aquestes teories han arribat a la televisió, fet que ha indignat a personalitats polítiques d'un espectre i l'altre: des d'Irene Montero a Macarena Olona l'han defensada, a banda de companyes socialistes de Pedro Sánchez. 

La piulada d'Olona, fins fa pocs mesos una de les cares visibles de Vox al Congrés, sempre molt dura, i que ara va per lliure, ha generat confusió, ja que no ha estat per posar més llenya al foc de la polèmica, sinó per traslladar el seu suport a Gómez davant l'assetjament públic que pateix només per ser la dona del cap de l'Executiu. "Tot el meu suport a Begoña Gómez. Hi ha línies vermelles que mai no s'han de creuar. És la diferencia entre la crítica i la misèria moral", ha escrit l'expolítica de Vox, que es troba preparant la seva pròxima passa, dirigida a lluitar contra el que ella anomena "ideologia de gènere". Per això, sorprèn que aquesta piulada coincideixi amb la d'Irene Montero, una de les líders de Podemos amb qui s'ha anat enfrontant en els últims anys. En el cas de la ministra d'Igualtat, a l'ull de l'huracà per la llei del "només sí és sí", ha escrit: "L'odi i la ridiculització a Begoña Gómez no és nou i l'hem d'aturar. No només per ella sinó per totes. Compta amb tot el meu suport, estem juntes". Per la seva part, des del PSOE, l'exvicesecretària general Adriana Lastra, entre d'altres, també li ha volgut enviar un missatge.

Macarena Olona piulada
Macarena Olona 

Altres víctimes d'aquestes teories de la conspiració

Tot i que Gómez és l'última a afegir-se a aquesta llista, no és ni de bon tros la primera. Abans d'ella, són moltes les dones de dirigents mundials que s'han hagut d'enfrontar a aquesta mena de comentaris. Una de les principals víctimes ha estat Brigitte Macron, esposa del primer ministre francès, que sempre ha estat envoltada de comentaris sobre el seu aspecte, principalment per la gran diferència d'edat entre ella i el seu marit. En el seu cas, va denunciar a dues dones que havien difós a través de les xarxes socials en plena campanya electoral d'Emmanuel Macron que Birgitte s'havia operat anys enrere i que s'havia canviat de nom. Segons aquestes dues dones, les dues fans de les teories de la conspiració, Brigitte era en realitat Jean-Michel Trogneux, cosa que no es correspon a la realitat. 

Tot i que segurament el de Macron és el cas més representatiu, no és l'única primera dama que ha hagut de passar per aquest mal tràngol. També ho va fer l'admirada Michelle Obama, de qui, durant la presidència del seu marit es deia que "havia nascut home". En aquest cas, tot va sorgir a partir d'una fotografia de Michelle i Barack de joves, que havia estat manipulada i s'havien masculinitzat els trets de la dona de l'expresident dels Estats Units. Aquest, no és, però, un comentari exclusiu sobre les "primeres dames", sinó també en el cas de primeres ministres o presidentes, per exemple Jacinda Arend a Nova Zelanda, que també han estat víctimes de fake news com aquestes.