A dues setmanes del 20D, les diferents empreses enquestadores i altres organismes públics han començat a publicar els sondejos sobre la intenció de vot dels ciutadans espanyols. Segons la legislació electoral, la LOREG, aquesta informació només serà publicable fins a 5 dies abans de la celebració dels comicis. El fet respon a la hipòtesi d'evitar la possibilitat d'influir en el vot dels ciutadans, però genera controvèrsies sobre el respecte a la llibertat i el dret a la informació en democràcia.

Climes d'opinió i estratègies

Per als experts en Ciències Polítiques, la publicació d'una enquesta pot generar un clima d'opinió amb dues conseqüències principals. La primera, l'efecte bandwagon, amb què el ciutadà podria tendir a "pujar al carro del guanyador" i votar la formació que lidera la taula. El segon, l'efecte underdog, que desmobilitza el vot als partits amb previsions elevades –creient que "ja està tot fet"–, alhora que mobilitza els vots cap a les candidatures menys afavorides.

El coneixement d'aquestes circumstàncies dota de gran poder tant a les empreses enquestadores, com als especialistes del màrqueting polític. Si les primeres "cuinen" inadequadament els resultats, poden generar expectatives errònies. Això passa quan es cometen errors en la metodologia emprada durant l'estudi. Alhora, els segons es nodreixen d'aquestes previsions en el plantejament de les seves estratègies de campanya.

La llei no prohibeix la realització de sondejos durant aquests dies, i els partits encara estan en disposició de realitzar-ne, com alguns fan internament, però sense publicar-los. Tanmateix, fins el 15 de desembre encara serà possible mostrar aquesta informació, relativa a la intenció de vot dels ciutadans, com ja han fet companyies i centres públics.

Sondejos recents

En els darrers mesos s'han generat més d'una vintena d'enquestes relacionades amb les eleccions del 20D. El Partit Popular guanyaria en totes elles, alhora que el Partit Socialista (PSOE) seria la segona força, menys en algun dels casos, on Ciutadans l'avançaria. És el cas de Sigmados, que projecta un escenari amb 82-84 seients per a C's, i 78-79 per PSOE.

Un altre exemple n'és la previsió publicada ahir, elaborada pel prestigiós analista Jaime i Miquel (JM&A), a partir de les dades del CIS. Miquel dóna a C's un empat en escons amb el PSOE, on ambdós n'obtindrien 75. Si bé, els d'Albert Rivera el superarien en vots: 5'3 milions pels naranjitos i sols 4,7 per a la llista socialista.

GRA208. Estimación de voto

La previsió de Celeste-Tel atorga un 28,1% dels vots al PP, seguit del 23,9% per al PSOE, 18,6% per a Ciutadans (C's), 11,2% per a Podem (P's), i 3,6% Izquierda Unida (IU). Els percentatges es tradueixen en una pinça de 118-121 escons per a PP, 95-98 per al PSOE, 57-61 C's, 27-28 P's i 2-3 IU. És el sondeig amb millors perspectives per als de Pedro Sánchez.

Entre els partits d'àmbit no estatal, Democràcia i Llibertat (DiL) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) empatarien a 1,9% dels vots, traduïts entre 8-9 seients al Congrés. Per la seva banda, En Comú Podem (ECP) n'assoliria 5-6.

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) també va publicar divendres passat el seu sondeig preelectoral. La llista de Rajoy aconseguiria la seva millor xifra, amb 120-128 diputats, i el PSOE seria la segona força, amb una pinça de 77 a 89. Ciutadans i Podemos ocuparien el tercer i quart lloc, respectivament, amb 63-66 seients els primers i 45-49, els segons. ECP n'assoliria una elevada xifra de 10-11, DiL 9, i ERC, 7.

L'enquesta del CEO, centrada només en Catalunya, estima que DiL tindria 9-10 escons, ERC 9-11, PSC i C's, En Comú Podem 5-6, i PP 5. Al seu torn, la consultora GAD3 dóna al PP 120-123; PSOE 85-87; C's 59-63; P's 51-52.

Finalment, el GESOP és qui atorga els resultats més baixos al Partit Popular, amb 98-102, seguit de PSOE, 82-86. Pels d'Albert Rivera se'n preveu un millor escenari, amb 76-80, seguit de P's 52-56, DiL 7-8, ERC 9-11, i IU 4-6. Si bé, amb un 41,6% d'electors que afirmen no haver decidit encara el seu vot, la ciutadania encara està a temps de donar un tomb a la cursa electoral pel 20D.