L'Assemblea Nacional Catalana ha aprovat avui donar un ultimàtum als partits independentistes, davant la situació de bloqueig a què han arribat per l'existència de diverses estratègies, una de més rupturista i una altra de més contemporitzadora. L'ANC ha debatut la situació en un plenari extraordinari del secretariat nacional, fent una crítica frontal a la situació:

"L’ANC ha pogut constatar que cap dels compromisos electorals promesos per part dels partits independentistes, no s’ha dut a terme. El Govern destituït pel 155 no s’ha restituït i ni el Parlament ni el Govern no estan disposats a desobeir. A més, la manca d’acord entre els grups parlamentaris independentistes no garanteix que es pugui exercir la majoria independentista al Parlament de Catalunya", ha lamentat.

Aquest posicionament ja s'havia estudiat en altres reunions de l'ANC, però fins ara s'havia anat ajornant la discussió definitiva. En una reunió del secretariat prèvia a la celebració de la Diada de l’11 de Setembre ja es va estudiar la possibilitat d’emplaçar el president, Quim Torra, a convocar eleccions si el govern no es decidia a implementar la República.

Una proposta inicial del membre del secretariat Adrià Alsina, va provocar un debat dels presents en aquell secretariat, a favor i en contra de la iniciativa. Entre les intervencions que es van registrar, van destacar la de David Minobes, president de Ciemen, i Joan Canadell, membre fundador del Cercle Català de Negocis, a les quals es va acabar sumant la presidenta Elisenda Paluzie, proposant postposar la decisió en aquest sentit fins a escoltar més parers.

En el seu parlament durant l'acte polític de la Diada, Paluzie ja va exigir al Govern i als partits independentistes que no es passi la responsabilitat d’implementar la República “al carrer”.

La presidenta de l'Assemblea va recordar que l'independentisme ha guanyat un referèndum i dues eleccions consecutives i va emplaçar el Govern i els partits sobiranistes a no malbaratar aquests resultats. “Us demanem també que ens tracteu com a adults. Som molt conscients de les dificultats, dels obstacles, de la duresa de la repressió i no us demanem impossibles, però sí rigor, honestedat i determinació”, va advertir.

El bloqueig polític que s'ha posat de manifest aquesta setmana al Parlament, sobre si s'acata o no la decisió del jutge Pablo Llarena sobre la suspensió dels diputats presos i exiliats, ha desencadenat la discussió final a l'ANC.