És la seva última ocurrència. El Partit Popular vol que el 21 de juliol sigui a partir d'ara el Dia dels Herois d'Espanya, tal com defensarà aquest dilluns al Congrés dels Diputats. Concretament, la formació de Pablo Casado portarà una proposició no de llei en la qual plantejarà al govern espanyol que proclami aquesta mena de diada espanyolista, a més d'exigir-li que dignifiqui les tombes dels soldats espanyols repartides en cementiris d'arreu del món.

D'aquesta manera, el PP vol honorar "tots aquells espanyols als quals les circumstàncies de la vida els van portar a enfrontar patiments severs en diferents moments de la història per aportar la seva individual contribució a l'esdevenir històric de la nostra nació", segons llegim a la iniciativa presentada davant la Comissió de Defensa.

Què va passar el 21 de juliol de 1921?

Per què el 21 de juliol? Perquè el 21 de juliol de 1921 va tenir lloc la coneguda batalla d'Annual, on van morir al voltant de 9.000 soldats espanyols entre Melilla i la badia d'Al-Hoceima. Els populars remarquen que enguany s'ha celebrat el centenari d'aquest esdeveniment històric que va suposar un xoc per la població espanyola i que "va truncar la vida de molts joves".

Així, la formació assenyala la necessitat de "procedir a una consideració positiva" de la seva conducta i destaca que les grans nacions no es distingeixen per no patir derrotes, sinó "per sobreposar-se a elles obtenint lliçons que les permetin mirar al futur amb la fe renovada en ells mateixos". De fet, reconeix que Espanya ha passat per moments "d'esplendor" i altres de "patiment sever": "Tots aquests moments han servit per conformar el nostre ésser nacional en el món i per ser identificats com l'esplendorosa nació que som en l'actualitat".

Espanya contra la resistència rifenya

La batalla d'Annual, que la historiografia espanyola coneix com a desastre d'Annual, va tenir lloc durant la guerra del Rif entre les tropes colonials espanyols que s'internaven a la regió i les tropes irregulars de la resistència amaziga, liderades per Abd el-Krim. L'enfrontament va produir-se en el barranc que separa Igueriben i Annual, al Rif marroquí, on Espanya va patir una important derrota i van morir uns 9.000 soldats espanyols.

Aquesta batalla va provocar una crisi política que va erosionar profundament la monarquia d'Alfons XIII, alhora que va preparar el camí per al cop d'Estat de Primo de Rivera que tindria lloc dos anys més tard, l'any 1923, i que va acabar amb una dictadura que es va allargar durant set anys.

Guerra Rif Batalla Annual España Marruecos Wikimedia Commons

Cadàvers de soldats espanyols al Rif després de la batalla d'Annual / Wikimedia Commons

En aquest sentit, el PP vol aprofitar aquesta proposta per reclamar al govern espanyol que elabori un catàleg dels cementiris de tot el planeta en els quals hi hagi soldats espanyols enterrats i que desbloquegi recursos pel manteniment de les seves tombes. Per contra, Casado va prometre aquest estiu que acabaria amb la llei de memòria democràtica espanyola si arribava al poder.

Just va dues setmanes que la dreta espanyolista va intentar fer un moviment similar per reescriure la història. Societat Civil Catalana va iniciar una campanya de recollida de signatures per canviar de data la Diada de Catalunya: de l'11 de setembre al 23 d'abril.

 

Imatge principal: El líder del PP, Pablo Casado, al Congrés dels Diputats / Efe