L'última ocurrència de la plataforma. Societat Civil Catalana ha començat una campanya de recollida de signatures per canviar de data la Diada: volen que passi de ser l'11 de setembre a què sigui el 23 d'abril, el dia de Sant Jordi.

L'organització espanyolista ha habilitat una pàgina web perquè aquelles persones interessades donin el seu suport a la proposta de modificació de la Diada Nacional, que faran arribar a tots els grups del Parlament. 

Captura Societat Civil Catala web recogida firmas diada

Captura de pantalla de la web de recollida de signatures pel canvi de data de la Diada / Societat Civil Catalana

Societat Civil lamenta que la Diada "fa uns anys que ha estat segrestada pels grups independentistes i nacionalistes radicals". "Per això, demanem substituir aquesta data partidista de record bèl·lic per una Diada inclusiva, cívica i cultural que representi a tots els catalans", expliquen.

Durant la jornada d'ahir, el president de l'entitat, Fernando Sánchez Costa, va titllar la Diada d'enguany de "funeral cívic d'un procés tòxic i esgotador, que ha tallat les ales de Catalunya durant els últims deu anys". "La desmobilització independentista que veiem avui converteix aquesta Diada en una espècia de cerimònia de comiat d'un moviment sense recorregut", va afegir. 

Les crítiques de SCC al procés

Sánchez Costa va insistir en el fet que els catalans "han desconnectat del procés independentista, perquè saben que és sinònim de declivi econòmic i social". I de regal, unes paraules pels dirigents: "Els líders independentistes fa anys que es comporten amb una gran irresponsabilitat i infantilisme que provoca la pèrdua d'inversions i llocs de treball". "El procés ens ha robat una dècada i ha impedit l'enlairament de Catalunya en el segle XXI", va concloure.

En aquesta línia es van expressar els partits de la dreta espanyolista. El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, va assegurar dissabte que l'Onze de Setembre és "el dia del nacionalisme excloent més radical" en el qual els independentistes "s'apropien dels símbols, promouen l'odi a Espanya i menystenen la democràcia". El divendres abans de la Diada vam saber que el partit tancava la seva mítica seu del Carrer Balmes per mor de la seva caiguda lliure.

Els atacs de la dreta espanyolista

El president de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, va ser més dur i va afirmar que la Diada "des del 2012 s'ha convertit en una festa excloent, xenòfoba i antiespanyola". Ni el partit d'extrema dreta ni Ciutadans van tenir cap mena de representació a l'homenatge matiner a Rafael Casanova, on sí que va assistir el regidor de Barcelona Josep Bou per part del Partit Popular.

De fet, el president del partit conservador a Catalunya, Alejandro Fernández, també va criticar els independentistes: va retreure als partits del Govern les divergències mostrades aquesta setmana i els va situar com a exemple de la "divisió" que viu el país. "Ha arribat el moment que fins i tot els separatistes s'insulten entre ells. És inacceptable aquest tipus de ruptura de la convivència", va asseverar.

 

Imatge principal: El president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa / ACN