L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, pràcticament retirat de la vida pública des de la confessió que va fer el 2014 sobre la fortuna de la família a l'estranger, ha actualitzat el blog de pensament de l'Associació Serviol en el qual periòdicament publica els seus escrits. En l'últim dels seus textos, "Una proposta per fugir d'estudi", Pujol rebat la idea de l'economista Ramón Tamames que la tensió i el mal encaix Catalunya-Espanya es resoldria amb el trasllat del Senat a Barcelona o d'un o dos ministeris. "És una proposta feta, un cop més, des del desconeixement de quina és la naturalesa del problema", afirma Pujol.

Pujol es remet al cas de Xile i la reivindicació de més poder polític de la segona ciutat del país sud-americà, Valparaíso, davant de la capital, Santiago. Valparaíso és la seu del Senat xilè, però "Ni el Senat ni alguna oficina de segon ordre no restablien un mínim d’equilibri, deien [els senadors amb els quals va conversar en una visita al país]. L’esforç per reequilibrar requeria molta més redistribució del poder i, sobre tot, que Valparaíso pogués jugar un paper no d’ordre administratiu, sinó polític", argumenta.

Per això, el veterà polític nacionalista entén que "en el cas de Catalunya és que el que es debat no és una mica més de poder econòmic i administratiu, sinó el reconeixement d’una realitat amb consciència col·lectiva, i amb memòria històrica, amb una llengua i una cultura i sobretot amb un projecte col·lectiu propi". "I amb voluntat d’encaix efectiu en el marc espanyol i europeu", afegeix l'expresident.