El diari britànic Daily Express ha assegurat que la UE intervindrà sobre la "butalitat policial" que es va produir per intentar aturar el referèndum de l'1 d'octubre. "Vuit mesos després que Catalunya celebrés un referèndum per independitzar-se d'Espanya, la UE finalment ha acceptat investigar l'agressió del govern de Madrid", ha indicat.

Daily Express ha recordat que "la policia espanyola va adoptar una línia dura per tractar amb els partidaris de la independència en el moment del referèndum i i va ser acusada per Human Rights Watch d'utilitzar una 'força excessiva' contra 'manifestants pacífics'".

El diari ha recordat que parlamentaris de l'Aliança Lliure Europea, en què hi ha ERC, van enviar una carta al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el president del Consell de la UE, Donald Tusk, i el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, per demanar aquesta investigació, i que ara s'ha acceptat per primer cop de dur-la a terme.

"L'oficina del senyor Juncker va respondre la carta el 23 d'abril i va prometre que consideraria l'agressió espanyola com un afer urgent. La resposta deia que la Comissió de la UE ha pres nota amb atenció del contingut de la carta i que l'organisme comunitari està analitzant els punts plantejats i respondrà ràpidament", ha afegit.

La comissària europea de Justícia, Věra Jourová, serà la que investigarà el cas, segons el Daily Express.