El proper 7 d'octubre Josep Borrell haurà de passar l'examen de la Comissió d'Exteriors del Parlament Europeu per poder accedir al càrrec d'Alt Representant de la UE. Borrell no ho tindrà fàcil per passar aquesta prova perquè, tal i com va avançar El Confidencial Digital, eurodiputats dels grups als que pertanyen Vox, PDeCAT, Podemos i ERC, no planegen posar-li fàcil al dirigent socialista. 

La multa a Borrell per haver venut accions d'Abengoa serà la principal arma que faran servir aquests grups per impedir que Borrell sigui Alt Representant.

Tal i com ha pogut saber El Confidencial Digital, la setmana passada hi va haver una reunió a Estrasburg de la Comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu (JURI per les seves sigles en anglès) en que es van analitzar les declaracions de béns dels candidats a formar part de la nova Comissió Europea.

Les fonts consultades pel citat digital asseguren que la documentació que va presentar Borrell a la JURI va cridar l'atenció en detectar que el ministre d'Exteriors és accionista de tres grans companyies. Concretament, Borrell té accions de Bayer, Iberdrola i BBVA. Aquestes tres empreses formen part de la llista de lobbies de la Unió Europea. 

Els antecedents de Borrell

Des del Parlament Europeu expliquen que Borrell no és l'únic candidat a formar part de la Comissió que té accions en una de les empreses senyalades per l'ONU per fer lobby, però que el cas espanyol és el "més sensible" pels "antecedent existents".

Com a conseqüència, la Comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu va demanar la setmana passada al ministre d'Exteriors que vengúes les seves accions a Bayer, Iberdorla i BBVA per "evitar un conflicte d'interessos".

Per la seva banda, Borrell ha respost a la Comissió que està disposat a vendre-les però que, en la seva opinió, tenir aquestes accions no hauria de ser un impediment per convertir-se en Alt Comissionat de la UE.