El comissari europeu d'economia, Paolo Gentiloni, ha advertit que és necessari avançar en la reforma laboral, clau per desbloquejar els fons europeus, tenint en compte les recomanacions fetes per la Comissió que, per primera vegada, estan connectades a la potència del foc fiscal i, per tant suposa milions d'euros en joc

La reforma laboral és una de les més complexes per aquest 2021, que hauria de respondre a les preocupacions de Brussel·les per la segmentació del mercat de treball i corregir l'elevat nombre de contractes precaris, sense debilitar el dinamisme del sistema i les empreses espanyoles. 

Diàleg social 

Les negociacions estan en curs, però la comissió ja ha alertat que avaluarà el "producte final i no el que circula informalment". De totes maneres, Gentiloni ha celebrat el mètode triat pel govern espanyol d'intentar construir una proposta a través del diàleg social, que considera que, quan es tracta de reformes delicades, és important gaudir del suport dels agents socials i del parlament per donar més força a les propostes. 

S'espera doncs que s'abordi el problema de la dualitat del mercat laboral i l'elevat nombre de treballs precaris, així com la millora del mecanisme de negociació col·lectiva

A foc lent 

Una crisi que s'està resolent a foc lent, però aquest dimecres al migdia, La Moncloa ha anunciat un "acord" entre els socis de la coalició després de la crisi oberta per la reforma laboral. De totes maneres, l'entesa fa només referència a la "coordinació" dels diferents departaments, a la metodologia de treball en el marc del diàleg amb els agents socials: lideratge de Treball i participació de ministeris socialistes.

Altra cosa és el contingut d'aquesta "derogació", que és el que enfronta Yolanda Díaz amb Nadia Calviño. De fet, segons fonts de l'executiu central, dimarts que ve el president Pedro Sánchez ha convocat les dues vicepresidentes en un intent de fixar una posició comuna. Com a molt estem davant d'un principi d'acord.

Acord en la representació

Per una banda, s'ha acordat la representació del govern espanyol en la taula de diàleg social amb sindicats i patronal que es reuneix cada dimecres al matí. Segons informen des de La Moncloa, la seva delegació estarà encapçalada pel secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, de l'equip de Yolanda Díaz, i també en formaran part un director general de la Vicepresidència Econòmica i un altre director general del Ministeri de Seguretat Social, tots dos en mans socialistes.

En funció dels temes que es tractin, també s'hi incorporaran representants d'altres ministeris afectats. Per tant, es manté el lideratge de Díaz, però amb participació d'altres departaments.

Imatge principal: El comissari europeu d'economia, Paolo Gentiloni - Europa Press