El Govern de la Generalitat ha instat els sindicats a "tornar al diàleg" davant del bloqueig a les presons de Quatre Camins, Wad-Ras i Joves per la mort d'una cuinera a mans d'un intern a ganivetades a la presó de Mas d'Enric. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha admès que "la situació és greu" perquè més d'un miler de presos estan tancats en una cel·la i no gaudeixen de comunicacions familiars. "És important compaginar el dret a la protesta amb les comunicacions familiars", ha assegurat el secretari de Mesures Penals, i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, en una roda de premsa aquest dissabte, juntament amb Ubasart. 

La consellera de Justícia ha insistit a tenir la "mà estesa" i "desescalar el conflicte" amb els sindicats. "És imprescindible reconduir la situació", ha afegit Ubasart, que ha posat d'exemple el fet que a la presó de dones de Wad-Rass, les internes fa des de dijous al vespre que no surten de la seva cel·la. "El cap de setmana és un moment clau, perquè reben les comunicacions familiars", explica la consellera. 

El Govern recorda l'increment de la plantilla

A més, des de Govern recorden que hi haurà un increment de la plantilla de 800 efectius, independentment de la no aprovació dels pressupostos de la Generalitat. A més, també ha posat sobre la taula seguir treballant per un nou acord de condicions laborals i la consecució de la jubilació anticipada. "Hem de poder acabar de desplegar aquesta política pública que va a l'arrel de problemàtiques que hem identificat des del principi. És una inversió històrica. Són 800 efectius especialitzats", ha dit Ubasart, que ha demanat "normalitzar" la situació als centres i "responsabilitat" als sindicats. 

Així mateix, Armand Calderó ha "agraït" als professionals que estan treballant en els centres. En la línia de la consellera, ha apel·lat a la responsabilitat de tothom i recorda que la situació "no està normalitzada". "Tenim molts bons professionals", ha afirmat Calderó. 

Davant la demanda dels funcionaris de ser reconeguts com a "agents de l'autoritat", Ubasart ha explicat que això depèn de les majories del Congrés. "Ens hem de centrar a parlar de les qüestions que depenen de la Generalitat", ha dit la titular de Justícia, qui considera que estem en un àmbit en el qual "cada tecla importa". "Hem de poder treballar a ple rendiment", ha dit la consellera, que ha descartat dimissions.

El Govern admet que "van fallar coses"

Mentre els sindicats no plantegen Ubasart i Calderó com a interlocutors vàlids, l'executiu de Pere Aragonès admet que "alguna cosa ha fallat". Així ho ha dit el viceconseller d’Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià, que creu que el pres de Mas d'Enric no hauria d'haver tingut accés a ganivets. La vicepresidenta, Laura Vilagrà, ha descartat la dimissió d'Ubasart, però l'executiu admet que és un cas "d'extrema gravetat" i "excepcional". De fet, el Govern està esperant un expedient informatiu. Ubasart, a la roda de premsa, ha recordat que tots els presos passen per un procés de professionals de la psicologia, de l'educació i dels serveis socials. "Analitzen el seu comportament", ha dit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!