Quan es compleix un any de l’ingrés a presó de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, les seves parelles, Susanna Barreda i Txell Bonet confien que el judici serà l’oportunitat per mostrar la món la injustícia del seu processament i empresonament. “És la gran oportunitat per mostrar internacionalment que hi ha una vulneració de drets”, ha afirmat Bonet.

“El judici serà la finestra perquè tot es ventili”, ha indicat Barreda, “perquè els jutges valorin si hi va haver o no violència”. L’esposa de Sánchez ha mostrar la seva confiança en la justícia europea. “És tan clar que els drets fonamentals han estat tirats per terra que finalment algú haurà de dir prou”.

L'aposta per la unitat

Barreda i Bonet han valorat, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, un any de presó dels Jordis. Preguntades pel trencament de la unitat del JxCat i ERC al Parlament, han admès que no va agradar gens als seus companys. La més contundent ha estat Barreda, que ha explicat que Sànchez  està molt molest “perquè el sempre ha apostat per la unitat, que la via és el treball comú”.

Laura turull susanna Barreda sant jordi GManeja

Susanna Barreda, entrevistada per El Naciona. Foto:G.M.

Barreda ha reconegut que la capacitat d’actuació des de la presó de Sánchez és reduïda, però tot i així ha recriminat en privat “moltes coses, també als seus”. L’esposa de Sànchez ha explicat com va viure amb indignació les diferències entre JxCat i ERC  i ha reclamat que “ens diguin les coses tal com són”. Així ha demanat que les diferents forces polítiques que expliquin quin camí volen fer. “La societat és prou madura per entendre-ho i actuar en conseqüència”, ha afegit.

Txell Bonet ha explicat que “Cuixart no té por d’estar a la presó perquè és per una causa justa” i ha denunciat que l’empresonament dels Jordis no representa altra cosa que “posar a la presó  forma simbòlica a tots els que es mobilitzen”.

En aquest sentit, Barreda ha destacat que l’important es com reverteix l’empresonament de Sànchez i Cuixart en la societat i ha fet una crida a evitar l’autocensura, a evitar que la gent deixi de fer coses per por. “És el pitjor que ens pot passar com a societat”, ha reblat.