Què va passar durant el judici als polítics independentistes? TV3 estrena aquest diumenge els dos primers capítols de El Judici, la sèrie documental dirigida per Lluís Arcarazo i amb producció executiva de Jaume Roures (Mediapro) dedicada al procés judicial contra els líders de l'1-O.

La sèrie, que compta amb imatges inèdites del judici, està plantejada com un thriller en vuit episodis, els quals reconstrueixen els fets amb l'ànim de reflexionar "sobre la independència del sistema judicial i sobre la vigència dels drets civils i dels valors democràtics a l’estat espanyol". Amb aquesta intenció es recullen dos anys d’investigacions judicials i policials i 54 sessions de vista oral al Tribunal Suprem, amb més de 400 hores d’emissió en directe.

Les entranyes del judici

Durant els 8 capítols de la sèrie, resultat de més de disset mesos de feina, es veuran passar per la sala II del Tribunal Suprem els dotze acusats i els seus equips legals (amb les seves diverses estratègies de defensa), els testimonis, fiscals, jutges i l'acusació particular. Però també es fa un seguiment als familiars en els seus incansables desplaçaments, s'assisteix a reunions de les defenses i es repassen els fets que van portar aquests 9 homes i 3 dones a ser jutjats.

La narració, feta des del punt de vista dels advocats defensors i que compta amb la veu en off de Jordi Boixaderas, està pensada per submergir l'espectador en la dinàmica interna del judici més important de l'era democràtica a Espanya. Un judici mediàtic on els acusats es van convertir un altaveu per denunciar la vulneració de drets civils i polítics per part de l'estat espanyol; on es va posar a prova la independència del poder judicial i la imparcialitat del Tribunal Suprem; i que va marcar de les relacions entre Catalunya i la resta de l'estat espanyol.

A més, la sèrie ofereix imatges inèdites que permeten ser testimoni del què va passar a les entranyes d’aquest judici històric. Durant els 8 capítols de la sèrie es veuran passar per la sala II del Tribunal Suprem els dotze acusats i els seus equips legals, amb les seves diverses estratègies de defensa. Però també es fa un seguiment als familiars en els seus incansables desplaçaments, s’assisteix a reunions de les defenses i es repassen els fets que van portar aquests 9 homes i 3 dones a ser jutjats.

Més de 30 testimonis

Una tasca que està acompanyada per més de 30 entrevistes realitzades als implicats, inclosos alguns dels acusats i el fiscal Javier Zaragoza, en les primeres i úniques declaracions referents al judici. A banda del fiscal Zaragoza també hi intervenen els acusats Meritxell Borràs, Carles Mundó Santi Vila; la Premi Nobel de la Pau Jody WilliamsCarles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya del 2015 al 2017; Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; Roger Torrent, expresident del Parlament de Catalunya del 2018 al 2020; Jaume Alonso-Cuevillas, advocat i diputat al Parlament; Olga Tubau, advocada penalista; Joaquín Giménez, magistrat emèrit del Tribunal Suprem; i Anaïs Franquesa, coordinadora d’International Trial Watch, entre d’altres.

 

Imatge principal, els presos polítics en una de les imatges del documental / TV3