Aquest diumenge, 18 d'abril, a les 22:05h.  TV3 estrena 'El Judici', docusèrie de vuit capítols que s'endinsa en les claus del judici contra els 12 líders independentistes catalans jutjats per rebel·lió, sedició, malversació i desobediència al Tribunal Suprem arran de la convocatòria del referèndum per la independència de Catalunya, celebrat l’1 d’octubre del 2017. Un treball que adopta les formes del thiller judicial modelat a partir de 400 hores d’emissió en directe i més 30 entrevistes realitzades a tots els implicats en el procés: advocats, jutges, fiscals, juristes, experts, acusats, familiars, observadors internacionals, testimonis i representants de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, amb la vocació de reflexionar sobre la independència del sistema judicial i sobre la vigència dels drets civils i dels valors democràtics a l’estat espanyol. Parlem amb el seu director, el cineasta Lluís Arcarazo

¿Com neix 'El Judici'?

Hem fet diversos documentals al voltant d'aquest tema. Primer va ser '1-O', després va venir '20-S', i vam tancar la trilogia amb 'Causa especial 20907/2017', tres documentals sobre el procés del procés. La complexitat del tema, amb un judici amb tantes jornades i elements en joc, ens van fer veure que amb un documental no hi havia prou. Vam creure que havíem de desmuntar i tornar a muntar el judici per entendre totes les seves claus jurídiques, polítiques i dramàtiques.

Així, la vostra principal intenció és fer entenedor i interessant el judici?

És que estem parlant d'un judici que té 400 hores de vistes. Un judici del qual tenim molts referents visuals i molta informació acumulada, però no sabem quina era l'estructura política, jurídica i dramàtica que el sustentava. Vam voler explicar què estava en joc en aquestes jornades, de què s'estava parlant i per què eren importants o no determinades proves o determinats testimonis. Tot a partir del punt de vista dels advocats defensors.

Ells són la veu narrativa de la docusèrie.

Com a director m'interessava molt retratar la relació d'un grup d'advocats amb els seus clients. De la mateixa manera que a través seu també podíem explicar el judici des de dintre. Sí, partim del seu punt de vista, però deixant clar que també donem espai a les altres perspectives.

Només així s'entén la participació del fiscal Javier Zaragoza.

I li estic molt agraït per haver acceptat de participar en la sèrie. Ens va concedir dues entrevistes estupendes en què va defensar amb convicció el seu posicionament.

EL JUDICI 3

És la primera vegada que parla públicament del judici.

No va ser difícil que acceptés. De fet, ja va estar a punt de participar a 'Causa especial 20907/2017'. Primer va dir que sí, però després, per motius que desconec, va dir que no. En aquest cas, però, quan li vam proposar, em va demanar que anés a Madrid per explicar-li què volíem fer i quan li vaig plantejar la nostra proposta, va acceptar. No només això sinó que una vegada feta una primera entrevista, quan va sortir la sentència, va acceptar fer una segona entrevista. La veritat és que m'he trobat amb una persona molt afable i cordial.

En una sèrie com aquesta, és complicat mantenir la visió subjectiva de la persona allunyada de la visió objectiva del cineasta¿

Nosaltres no estem aquí per ser imparcials. Nosaltres tenim un punt de vista, i aquest punt de vista és el dels advocats. Ells tenen un objectiu i aquest objectiu és que els seus defensats surtin el més ben parat possible d'aquest judici. Nosaltres expliquem el que fan aquests advocats per assolir el seu objectiu.

Però hi ha molt més que això.

Evidentment, aquest és un judici que té unes connotacions que no tenen altres judicis. És un judici amb unes connotacions jurídiques, polítiques i històriques. Nosaltres aportem una visió crítica de la resposta jurídica i política que l'Estat ha donat a un conflicte que existeix i que van pensar que resoldrien amb una sentència.

També hi ha una visió emotiva, la dels dotze acusats i els seus familiars.

Hem donat veu a les filles, però sempre fugint de l'emotivitat per l'emotivitat. Sí que hi ha un episodi, però, quan acaba el judici, on es veu la força dels vincles que s'han generat entre les diferents famílies i els advocats. L'emotivitat és alta i està allà, però és només un dels aspectes de la sèrie: com afecta les famílies un judici com aquest. Amb tot, insisteixo, la nostra principal intenció amb la sèrie és una altra.

Donar amb les claus del judici.

Intentem aclarir el paper que van jugar els polítics en aquesta història. Si realment es va intentar arribar a un acord per no proclamar la República. Si es va proclamar la República o no es va reclamar la República. Quin és el paper que van jugar les diferents forces de l'ordre i seguretat. Què es pretenia amb l'enviament de milers de forces policials que es van enviar a Catalunya. Realment es volia impedir el referèndum. El 20-S i l'1-O va haver-hi violència? Per què no es van poder emetre a la sala els vídeos que contradiuen algunes de les declaracions. Com van interferir els diferents processos electorals el desenvolupament del judici.  Què passa amb aquesta gent que va ser escollida, però que no va poder ocupar el seu càrrec.

Com més preguntes us fèieu més en sortien?

Això passa sempre que treballes amb el format documental. Quan rodes un documental saps com comences, però no com acabes. Aquest no és cap excepció, ben al contrari: és una història molt polièdrica que volíem explicar molt bé. Perquè el judici no comença el mes de febrer.

EL JUDICI 2

No?

No, comença amb una instrucció qüestionada per organismes internacionals i que ha rebut sentències en contra pels tribunals europeus. Justament per això la tàctica dels advocats defensors no sempre coincideix.

Hi havia dues estratègies.

Exacte. D'una banda hi havia uns acusats amb els seus advocats que adopten un punt de vista més combatiu. Seria el cas de Jordi Cuixart i els seus advocats: Benet Salellas, Marina Roig, Álex Solá i Olivier Peter. D'altres, com l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, presenten una defensa més tècnica. Melero no comparteix les idees del seu defensat, però considera que se l'està acusant d'uns delictes que no ha comès. Aquest és un altre dels aspectes que també intentem decodificar perquè l'espectador ho pugui entendre i estableixi el seu propi judici.

Com a cineasta, has treballat el format documental però també la ficció, i es nota en la realització.

La meva idea era crear un thriller jurídic. No sé si ho he aconseguit, però la voluntat inicial existia. Aquí, però, els judicis són molt avorrits. No són com les pel·lícules americanes amb moments dramàtics. Però aquest també era el repte: fer interessant la història sense rebaixar la notorietat del que estàvem explicant.

Tenies cap referent o influència en ment quan vau començar a treballar en el projecte?

Els clàssics. Vam mirar moltes pel·lícules del gènere. I de docusèries destacaria la influència de 'Muerte en León'. Ells però van tenir la sort que durant el judici van deixar entrar càmeres i tenen una riquesa de plànols molt més gran. Nosaltres ens vam haver d'espavilar amb el que teníem.

Tampoc és una docusèrie que centri tota l'acció a la sala on s'està realitzant el judici.

No. Tenim quatre potes: el mateix judici, però també hem aconseguit imatges inèdites, sobretot, dels advocats treballant. Amb aquestes, les entrevistes, que aporten una gran riquesa al relat. I finalment, els arxius. La suma de tot això ens permet fer-nos una idea bastant clara de la creació d'un relat alternatiu que vol instaurar una teoria basada que tot allò va ser una mena de sublevació violenta amb el propòsit d'allunyar dels càrrecs públics els polítics acusats. Un relat que el mateix tribunal no pot comprar. Amb tot, acaba condemnant amb la pena més alta però per sedició i no per rebel·lió.

Tu que has estat el director de la sèrie, tens resposta a què va passar l'1 d'octubre, els dies previs i els dies posteriors?

El que puc dir és que el judici és la culminació d'un procés contra el procés. Un procés que comença just abans de la consulta simbòlica del 2014. En aquell moment l'Estat profund és va rearmar jurídicament per si es tornava a produir un intent de referèndum.

Els acusats han pogut veure la docusèrie?

Preferiria no respondre a això. No m'ho facis dir.