17 jutges, fiscals, juristes i catedràtics en dret penal i processal han analitzat la causa judicial contra el procés independentista en el documental 'Causa especial 20907/2017' que s'emetrà el dimarts 18 de desembre al programa 'Sense Ficció' de TV3. El documental està produït per la productora catalana MedriaPro i dirigit per Jaume Roures.

En l'avenç que ha difós la productora a través de les xarxes socials, es pot veure com alguns d'aquest juristes parlen sobre la Transició espanyola cap a la democràcia i com aquesta ha afectat el món judicial. 

"Hi ha hagut transició en els partits de dretes? Hi ha hagut transició a l'Exèrcit?", es pregunta el fiscal i magistrat emèrit del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín. "Sabem que la promoció dels jutges als càrrecs superiors del sistema judicial depenen de característiques ideològiques", comenta Ignacio Sánchez-Cuenca, professor de Ciències Polítiques de la Universitat Carlos III.

La jutgessa i ex diputada de Podemos María Victoria Rosell afirma que la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) "porta anys impedint el compliment de resolucions judicials", cas en el que mai han aparegut les acusacions de sedició, segons recorda el Portaveu de l'associació Àgora Judicial, Xavier González de Rivera, en referència a la manifestació independentista del 20S del 2017 davant la Conselleria d'Economia.

Per la seva banda, el catedràtic de Dret Penal Francisco Javier Álvarez emfatitza que "els penalistes ens hem de fixar molt estretament en allò que diu la norma. Si diu violència, o n'hi ha o no n'hi ha. Si no n'hi ha, no hi ha aquest delicte. Busqui vostè per un altre lloc del Codi Penal."