La televisió pública francesa France3 ha revelat on ha passat una part de les vacances el president a l'exili, Carles Puigdemont, "a pocs quilòmetres de la seva vila natal, Girona". Concretament Puigdemont ha passat uns dies a la comarca del Vallespir, a la Catalunya Nord, formada per localitats que gairebé totes fan frontera amb l'Alt Empordà i el Ripollès. I aquesta mateixa setmana tornarà a Bèlgica, encara que ja anuncia que aviat el president tornarà a baixar a la Catalunya Nord.

La televisió francesa explica que el president ha triat aquesta comarca perquè si creués la frontera s'enfrontaria a un risc de presó, tot i que és eurodiputat i que té la immunitat reconeguda a nivell internacional però no a Espanya. "Hi ha una ordre d’arrest a Espanya contra mi. Si creuo la frontera, seria arrestat i empresonat durant molts anys, tot i que mai no hi he estat jutjat ni condemnat", explica el president.

Vallespir Claudefà Viquipèdia

"Espanya em critica que marxés del país. És fàcil dir que ets a l'exili quan els altres són a la presó. Però, de fet, els nostres detractors ens critiquen ara la feina que fem des de l'exili. Una feina que és impossible de fer des d'una presó espanyola", explica Puigdemont.

Durant l'entrevista el president es mostra convençut que un Estat català independent "és possible", i insisteix que "la voluntat d'esdevenir un estat independent és més forta que mai, segons les enquestes, però sobretot segons els resultats electorals". Segons Puigdemont, aquesta és una reivindicació que només és competència dels catalans. "La independència de Catalunya és un tema que ens preocupa als catalans. No demanem a cap polític estranger que doni suport a la independència, però molts ens donen suport", afegeix.

Puigdemont diu que respecta la feina que té el primer ministre francès, Jean Castex, fins fa poc alcalde de Prada de Conflent, amb el coronavirus, i que per ara no li ha demanat cap entrevista. 

El president a l'exili va visitar el 20 d'agost la Maternitat d'Elna, també a la Catalunya Nord, amb els consellers a l'exili Clara Ponsatí i Toni Comín. En un acte organitzat pel Comitè de Solidaritat Catalana, Puigdemont va assegurar que era "un honor poder ser a casa", referint-se a la Catalunya Nord, ja que segons va sentenciar el president, "també és Catalunya". Puigdemont, que dies més tard va pronunciar una conferència a Prada de Conflent, va comentar que quan va entrar a la Catalunya sota administració francesa ja es va sentir com a casa.

Puigdemont Comin Ponsati maternitat elna - @MiriamSBrichs

@MiriamSBrichs