La televisió alemanya ha pronosticat després del pacte de govern entre ERC i Junts, que el conflicte entre Catalunya i l'Estat no afluixarà. "No es veu cap solució al conflicte sobre la recuperació de la independència que van perdre els catalans el 1714", assenyala l'informatiu Tagesschau.

Segons la televisió alemanya, si ERC i Junts no haguessin arribat a una entesa, s'haurien convocat automàticament eleccions, però amb l'acord "després d'unes difícils negociacions", els independentistes "tenen 74 dels 135 escons del Parlament". "Els tres partits -ERC, Junts i la CUP- defensen la independència de la comunitat més forta econòmicament del nord-est d'Espanya, i el govern central de Madrid ho rebutja", assenyala. Creu que aquest enfrontament es mantindrà.

El Tagesschau recorda també que no ha variat res respecte als presos polítics i els exiliats, cosa que també tensa el conflicte. "Després d'un referèndum sobre la independència il·legal, Catalunya va ser posada sota administració judicial el 2017 pel govern central. El president de llavors, Carles Puigdemont, va fugir a Bèlgica. I molts dels seus companys de l'intent van ser condemnats a penes llargues de presó", afegeix.

Segons la televisió alemanya, la població de Catalunya està dividida "en dos bàndols més o menys iguals" de partidaris i detractors de la sedició.

'Neue Zürcher': "Decepció a Madrid"

 

Per la seva banda, el diari Neue Zürcher, considerat el principal diari suís, ha advertit que el pacte entre ERC i Junts ha causat decepció a Madrid. "A Madrid s’esperava que la disputa entre els independentistes permetés la formació d’una alternativa sota el lideratge del socialista Salvador Illa i així desactivar les tensions que hi ha a Catalunya des de fa anys. Com ERC, els socialistes van obtenir 33 escons a les eleccions de febrer. Però, a part dels vuit diputats de la plataforma electoral d'esquerres En Comú Podem, Illa no ha pogut trobar cap suport durant les converses exploratòries. Dilluns, Illa va descriure el nou govern de coalició separatista com rellançar un projecte fallit", ha indicat.

Segons el diari, però, en els darrers anys ERC i Junts han mostrat una divisió estratègica. "ERC busca el diàleg amb Madrid i Junts vol un ritme més dur", resumeix.