El canal internacional de la Deutsche Welle s'ha preguntat què està passant a Espanya, que és el punt més negre europeu de la Covid, i ha afirmat que a hores d'ara "tot Europa es pregunta què fa malament el govern espanyol".

Segons la televisió alemanya, però, cal tenir en compte que abans del coronavirus ja hi havia a Espanya condicions que afavorien la transmissió del virus, i no s'hi va fer res. "La vida és cara, les grans capitals estan superpoblades i són veritables captadores de virus", assenyala, i hi afegeix el problema de l'economia submergida i que el teletreball és minoritari.

"Les restriccions ara tornen a ser particularment estrictes a Espanya i tot i això les xifres de contagi es mantenen en un nivell alt perquè les grans aglomeracions urbanes estan demostrant que són caldo de virus. A les ciutats unes poques persones treballen a casa amb l'ordinador, però moltes treballen a hospitals, en l'atenció a gent gran, a restaurants o com a personal de neteja. Moltes treballen a l'economia submergida i no poden permetre's el luxe de donar positiu. A més en els pisos compartits és difícil fer l'aïllament adequat arribat el cas", afirma.

Gràfic: La vida espanyola és cara

Blau cel: mitjana d'ingressos mensuals nets

Blau marí: lloguer mensual (1 habitació)

Vermell: cost mitjà del metre quadrat a la capital

Deutsche Welle

La televisió lloa la decisió de Catalunya de limitar el preu dels lloguers, perquè creu que això aniria en la bona direcció.

Un altre problema és el cost de la vida, que segons la Deutsche Welle, que cita dades de l'Eurostat, a l'estat espanyol només és "lleugerament inferior" al d'Alemanya, especialment a les grans capitals. I contrasta això amb diversos testimonis tot recordant que Espanya "té una de les densitats de població més baixes d'Europa i podria anar més enllà". Al seu entendre, els plans de desenvolupament d'Espanya "estan desfasats" i ara s'està pagant. Posa com a exemple la denominada Espanya buida, que existeix al costat de les grans aglomeracions problemàtiques.