La televisió alemanya ZDF, considerada el segon canal de l'emissora pública, ha fet un reportatge denunciant el tancament del coll de Banyuls, ordenat pel president francès, Emmanuel Macron. La televisió ha desplaçat un periodista al coll, que ha explicat com la carretera està tallada per unes grans pedres, dipositades per la prefectura francesa, que impedeixen el pas de tota mena de vehicles. I entrevista diversos veïns que es queixen que comercialitzen a les dues bandes de la frontera i que ara han de fer molts més quilòmetres de trajecte perquè no poden passar pel coll que uneix les comarques de l'Alt Empordà i el Rosselló.

El programa entrevista Marta Carola, que ven oli, i l'acompanya en el recorregut fins al coll, on es troben una patrulla de la Gendarmeria. "Nosaltres no som terroristes ni traficants de droga, nosaltres fem la nostra feina, i ara hem de fer una gran volta fins a la Jonquera", explica Carola. També parla amb l'advocat Pere Becque, responsable de la plataforma Albera sense frontera, que no es creu que el tancament obeeixi a problemes de terrorisme o d'immigració, com argumenta la prefectura. La televisió alemanya passa després la frontera per la carretera de Cervera de la Marenda a Portbou, al costat del mar, i comprova com allà la duana està abandonada i no hi ha cap policia. La situació frega el surrealisme.

Després, el programa explica com veïns de l'Alt Empordà van retirar fa uns mesos les pedres que tallaven el pas, per intentar reobrir-lo, però la prefectura el va tornar a tancar. Mostra com una de les grans pedres va ser traslladada a la localitat d'Espolla, on es mostra. "A la pedra hi ha escrits en català, francès i espanyol que clamen per una Europa lliure", detalla.

La situació al coll de Banyuls ha estat objecte de protestes. El passat mes de novembre unes 200 persones s'hi van reunir per exigir a França la reobertura dels passos de frontera bloquejats des de fa dos anys. En concret, set marxes procedents de diversos punts del territori van confluir al coll de Banyuls, en difícils condicions meteorològiques. Els participants que hi van arribar des de la Catalunya Nord, ho van fer sortint des del coll de Gascons (Portvendres), el Mas Xatard (Banyuls) i el Mas Cornet (Banyuls). Pel que fa als procedents del vessant de la Catalunya Sud, van pujar des de la Jonquera, el Puig Neulós, Sant Quirze (Rabós) i Mas Els Pils (Rabós). L'acte, organitzat per  Albera sense Frontera, va aplegar onze clubs excursionistes de les dues comarques que queden separades pel tancament dels passos de frontera. Cap al migdia, tots els participants es van trobar dalt del coll, on es van fer els parlaments, així com diferents actuacions corals.