El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, ha decidit finalment renunciar a presentar una candidatura a la futura comissió executiva del Partit Demòcrata Català. I així ho ha anunciat aquest dimart al matí en una compareixença davant la premsa als passadissos del Parlament de Catalunya.

Turull ha explicat que cal fer "un partit nou" i que personalment no vol ser "part del problema, sinó de la solució". El diputat de JxSí ha revelat que moltes persones al partit li han desaconsellat que fes el pas al costat, renunciant a liderar una candidatura, però ha indicat que si no ho fes "entraríem en una dinàmica de vella política".

Ha assegurat que havia informat de la seva decisió Artur Mas i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha negat que la seva decisió sigui fruit de negociacions entre famílies del partit.

Pascal-Bonvehí

La retirada de Turull ha facilitat el recorregut a una candidatura que s’ha articulant al voltant de la fins ara portaveu de CDC, Marta Pascal, i el diputat i exalcalde de Fonollosa (Bages), David Bonvehí, que ja han comunicat que es presenten a través d'un tuit. Pascal optarà a ocupar el lloc de coordinador general, mentre Bonvehí seria coordinador d'organització.

Miquel Buch

També l'alcalde de Premià de Mar (Maresme), Miquel Buch, un dels dirigents amb què es comptava per a la direcció del nou partit i que estava alineat amb la candidatura de Turull, ha decidit unes hores més tard que no concorrerà a les primàries.

El president del grup parlamentari ha deixat clar que Bonvehí, Pascal i Buch tenen la seva confiança i, de fet, en ser preguntat no ha descartat la possibilitat d’entrar en una candidatura de consens. "M'estimo aquest projecte i la gent que vindrà", ha assegurat.

Llista de consens però operativa

El que sí ha advertit és que qui vulgui articular el nou projecte “ha de tenir les mans molt lliures” i la voluntat de consens no es pot convertir en un obstacle perquè la nova direcció sigui “operativa”.

Turull pren aquesta decisió després que els moviments dins del nou partit han estat constants des que es va acabar el congrés per mirar de tancar les candidatures que demà es presentaran oficialment per a les primàries que se celebraran el dia 23. 

La candidatura d'aquest dirigent s’havia vist, a més, molt complicada pel règim d’incompatibilitats que imposa el nou partit. Segons aquest reglament, els diputats que formin part de l’executiva han de deixar clar que la seva atenció prioritària és al partit.

Ignasi Planas

A banda de les candidatures sorgides entre noms de les famílies de l'antiga CDC, també el líder de Reagrupament, Ignasi Planas, ha anunciat la seva voluntat de presentar candidatura a les primàries del Partit Demòcrata Català.