La comissió d'investigació de l'aplicació del 155 promet ser molt interessant i reveladora aquest dimarts. Al Parlament de Catalunya, hi assistiran sis presos polítics: Oriol Junqueras, Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva, Quim Forn i Jordi Turull. En una ronda de preguntes fetes des de la presó pel programa El Suplement de Catalunya Ràdio, hem pogut saber amb quin estat anímic arriben i què voldran aclarir en les seves intervencions.

També allò més personal: quines sensacions tindran quan tornin a trepitjar el Parlament de Catalunya de nou. El conseller Turull s'emociona: "Allà és on vaig abraçar les meves filles per última vegada en llibertat i serà una mica com allò de ja tornem a ser aquí". Tots coincideixen amb les ganes de tornar al Parlament i perquè serà un dia "especial" però "d'alegria i tristesa a la vegada per intervenir ja que des del judici no hem tingut l'oportunitat de parlar directament", remarca Romeva. La paraula llibertat és la que més es repeteix quan pensen amb la sessió de dimarts. Rull explica: "La vida dels que són lliures sempre m'ha impactat".

Què n'esperen de les seves aportacions a la comissió d'investigació pel 155? Tots subratllen la necessitat d'explicar allò que encara no es coneix per prendre consciència "del desastre que va ser aturar-ho de cop i les vulneracions de drets" que es van donar, segons Junqueras. També volen detallar "tot el que el govern tenia previst per demostrar el mal que va fer la suspensió de l'autogovern", segons Forn. I "tots els programes que van ser perjudicats" tal com senyala Bassa. Un altre detall significant és que el mateix Rull admet que tant dins com fora de la presó, va continuar fent "el seguiment exhaustiu de les conselleries de Territori i Empresa que despatxava amb directors generals" i conclou: "Sempre tenia el meu vistiplau".

Un altre moment que viuran al Parlament dimarts serà retrobar-se amb aquells polítics que han celebrat i avalat el seu ingrés a presó. En aquesta resposta tots coincideixen: no hi ha rancúnia. "Quan els sento als mitjans sento pena i tristesa i prego per no ser així", conclou Turull.