L'eurodiputat de Junts per Catalunya, Toni Comín, ha afirmat aquest dissabte en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio que el nou delicte de desordres públics agreujats pot comportar "barbaritats per l'independentisme". L'eurodiputat ha afirmat que la reforma del delicte de desordres públics no és en cap cas una notícia positiva per a l'independentisme. “Ens sentim molt inquiets. Entenem que la derogació del delicte de sedició és un èxit, però la modificació del delicte de desordres públics és una mala notícia per les bases independentistes perquè es podran fer moltes més barbaritats de les que ja es fan ara", ha afirmat.

Segons Comín, que reforma del delicte de desordres públics inclogui la intimidació, la multitud, l'ocupació i la preparació dins del delicte de desordres "eixampla la base de les persones que poden ser perseguides". En la mateixa línia l'eurodiputat considera que aquesta reforma és més negativa que positiva per a l'independentisme. "M'és igual si és un pas endavant per a mi, és un pas enrere per al moviment independentista". El vicepresident del Consell per la República també s'ha mostrat contrari a la posició d'Esquerra Republicana en aquest tema, que ha considerat "molt irresponsable sortir a fer declaracions triomfalistes".

Comín ha mostrat el seu rebuig a la reforma del delicte tot just l'endemà que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés que PSOE i Unides Podem presentaran una iniciativa legislativa al Congrés per la reforma del delicte de sedició i crear el de desordres públics agreujats. La mesura, anunciada aquest divendres, ja ha despertat reaccions tant positives com negatives en diferents sectors de l'independentisme. Els partits espanyols més conservadors i d'extrema dreta també s'han posicionat, com era d'esperar, en contra d'aquesta reforma del Codi penal.

També aquest dissabte, just abans de l'entrevista a Toni Comín, El Suplement de Catalunya Ràdio ha entrevistat al president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. Aquest ha defensat "l'èxit" de la reforma del delicte de sedició i ha qualificat d'"extraordinàriament positiva" la reforma del delicte de desordres públics. Junqueras també ha afirmat que el possible retorn de la secretària general del partit, Marta Rovira, i del president a l'exili, Carles Puigdemont, depèn de les interpretacions que faci el Tribunal Suprem. "Recordi que el Suprem ens va acusar de rebel·lió només per impedir que poguéssim exercir els nostres càrrecs electes quan era evident que la rebel·lió no existia i recordi que el Suprem manté l’acusació de rebel·lió contra alguns dels exiliats com la Marta Rovira, per tant, és molt difícil fer vaticinis sobre què passarà exactament", ha esmentat.