El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, ha replicat la negativa de Mariano Rajoy a parlar sobre el referèndum assegurant que al govern del PP li fan "més por les urnes que les armes" i ha reclamat als independentistes “mentalitat de conflicte”. “No en sentit agressiu, sinó estratègic. Hem de tenir present que a l’Estat hi ha molta gent amb molts instruments disposats a fer el que calgui perquè això no surti bé”, ha advertit.

Turull ha assegurat que l’Estat intenta atemorir i enfrontar l’independentisme, per la qual cosa ha argumentat que quan parla de mentalitat de conflicte vol dir que cal anar “a la una” i ser conscients que els rivals del procés no han d'aconseguir infondre “el dubte i la desconfiança”.

Els fan més por les urnes que les armes

El responsable de JxSí ha fet aquestes declaracions durant l’esmorzar organitzat en el marc del Fòrum Europa Tribuna Catalunya on ha mostrat l’escepticisme sobre la voluntat de diàleg del govern espanyol. “Sembla que els fan més por les urnes que les armes, perquè amb els de les armes es van asseure a negociar”, ha retret en ser preguntat sobre la nova negativa d'ahir de Mariano Rajoy a acceptar parlar del referèndum.

Tampoc ha mostrat, però, cap confiança en la voluntat dels socialistes d'acordar una consulta, tot recordant que en aquest mateix fòrum el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va rebutjar aquesta possibilitat.

Turull ha advertit que “tan important com no tenir por és no fer por”. “No cal que ens passem el dia dient que no tenim por perquè acabarem fent por”, ha subratllat.

Tot estudiat

En aquest sentit ha garantit que el procés que impulsa el Govern “no és un salt al buit està estudiat i contrastat, ens estem preparant i molt per garantir les menys dificultats possibles en el moment zero”.

L’esmorzar se celebra just el dia que es compleix un any de les eleccions del 27-S una circumstància que ha recordat el polític de JxSí, que ha fet una crida a la unitat interna i a un “sentit de la transcendència”, que ha descrit com “concentrar-se en les solucions i no en els problemes”.

Menys partidisme

“La politiqueria, el partidisme, l’afany de protagonisme, la filtració compulsiva... aniria molt bé que s’agafés un any sabàtic si volem que vagi bé”, ha aconsellat.

La portaveu de JxSí, Marta Rovira, que s’ha encarregat de presentar l’esmorzar, ha subratllat també la unitat de JxSí, tot i el "soroll" que ha admès que existeix al voltant del grup. En l'acte hi ha hagut una important representació del Govern que, a mig esmorzar han hagut de marxar per participar a la reunió del consell executiu, així com del grup de JxSí i de la resta de grups parlamentaris.