Nou intent de Junts per superar l'atzucac provocat pel rebuig del congrés del partit al nom proposat per la nova presidenta, Laura Borràs, per ocupar la secretaria d'organització i per a una de les vocalies de l'executiva. El secretari general, Jordi Turull, ha anunciat aquest matí que sotmetrà de nou a consideració de la militància el mateix candidat a secretari d'organització, David Torrents, i la candidatura d'Ester Vallès com a vocal. Així mateix, ha incorporat el nom de l'exdiputat Lluís Guinó per substituir Miquel Sàmper que va renunciar a ocupar el càrrec a la direcció el mateix dia del congrés. La votació serà en bloc, en llista tancada i bloquejada, i es farà entre dimecres i dijous d'aquesta setmana.

 

El congrés del partit celebrat el 4 de juny a Argelers va votar una candidatura unitària, pactada per Borràs i Turull per evitar la divisió interna. Això no obstant, dos dels noms proposats per Borràs, Torrents i Vallès, no van superar el 50% de vots que imposava el reglament. Davant d'aquesta situació, el reglament d'elecció de càrrecs deixava en mans del secretari general plantejar una sortida en el termini d'un mes.

Després que la setmana passada, Turull va intentar infructuosament que l'executiva donés per bo el resultat​ i incorporés Torrents a la direcció malgrat no aconseguir superar el 50% requerit, aquest dilluns ha optat per proposar una nova votació dels mateixos noms, a més de Guinó. La votació, però, serà en llista tancada i bloquejada, donant el o el no als tres candidats, mentre que les votacions del congrés es van haver de fer, tal com marca el reglament, en llista oberta i votant-los un a un. Tot i que algunes veus de l'executiva han expressat el malestar amb aquesta alternativa, aquest cop la direcció del partit ha acceptat la proposta.

Unitat i cohesió

El secretari general ha argumentat en defensa de tornar a sotmetre a votació els candidats de Borràs, que aquests noms formaven part de la candidatura pactada amb la presidenta del partit. "Soc persona de paraula i vull tornar a sotmetre a consideració de la militància aquesta proposta. Al final, el veredicte és dels militants", ha argumentat. Turull ha explicat que va fer un discurs al congrés en favor de la unitat i la cohesió i que amb aquesta proposta vol ser "coherent" amb aquell propòsit. 

Pel que fa al nom de Guinó, haurà de servir per ocupar el lloc d'un altre dels candidats de Borràs, l'exconseller Miquel Sàmper, que tot i superar el 50% requerit va quedar entre els dirigents menys votats i va optar per mantenir el càrrec a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, que és incompatible amb tenir responsabilitats a un partit. Guinó, que va ser alcalde de Besalú, va formar part com a vicepresident primer de la Mesa del Parlament amb Carme Forcadell i va ser condemnat l'octubre del 2020, junt amb Ramona Barrufet, Anna Simó i Lluís Corominas, a 20 anys d'inhabilitació especial per desobediència.

Turull, que ha comparegut en roda de premsa per explicar aquesta sortida que ha defensat davant l'executiva, ha explicat que havia plantejat la proposta després de parlar amb dirigents de Junts i amb representants del territori. Abans de comparèixer en roda de premsa havia fet arribar una carta a la militància en què exposava les raons de la seva decisió.

 

I si el candidat és rebutjat un altre cop per la militància? "Si no fos ratificat ho abordarem en el moment que sigui", s'ha limitat a explicar Turull.