L'elecció del secretari d'organització es complica per moments a Junts. Després que el congrés del partit de dissabte va tombar el nom de David Torrents, que havia proposat Laura Borràs per a la secretaria d'organització dins de la candidatura unitària pactada amb Jordi Turull, aquesta tarda també s'ha entrebancat la proposta del secretari general en relació a aquest càrrec, que passaria bàsicament per mantenir el nom proposat. Segons el reglament, és responsabilitat del secretari general plantejar en el termini de 30 dies una sortida a aquesta situació, però la intenció de Turull era fixar la solució avui mateix, segons fonts de l'executiva.

De fet, Torrents ha estat convocat a l'hotel de Barcelona on s'ha celebrat la primera reunió de l'executiva i s'ha reservat una cadira per ell, entre el secretari general i la secretària de finances, Teresa Pallarès. Fonts de Junts asseguren que l'objectiu era tancar aquest acord i, més enllà que estigués pendent de ser ratificat per part de la militància, permetre ja avui mateix l'entrada del nou secretari d'organització a la reunió. La convicció que aquest punt es tancaria sense major discussió era tal que fins i tot s'havia convocats a l'hotel on s'ha celebrat la primera reunió de l'executiva al vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i el president del grup parlamentari, Albert Batet, per convidar-los a participar a la trobada, amb veu però sense vot, com preveu el reglament, un cop l'executiva hagués tancat aquest primer tema.

Però el tema no s'ha tancat, perquè l'executiva ha expressat les seves reticències a la proposta de mantenir el mateix nom després que dissabte no va superar la barrera del 50% de vots en relació al candidat més votat, que exigeix el reglament d'elecció de càrrecs. Els membres de la direcció han advertit majoritàriament que no es podia obviar la decisió expressada per la militància i el debat que havia de durar mitja hora ha acabat copant tota la reunió.

Es tracta d'un debat que bull a Junts des de dissabte, quan que es va apuntar un acord de Borràs i Turull de donar per ratificats tots els candidats més enllà del que diu el reglament, la qual cosa va provocar malestar en alguns sectors del partit. Més enllà d'aquest primer acord entre els dos dirigents, l'acta de la mesa del congrés ratifica que hi ha dos candidats que no han passat el tall del 50%, Torrents i Ester Vallès, i que, per tant, no han aconseguit ser escollits.

Cadira buida

El resultat final del debat ha estat que Torrents s'ha quedat a la porta de l'executiva i la seva cadira, buida, després que la seva presència s'havia fet evident per als periodistes que han acudit a prendre imatges de la trobada. Com ell, tampoc han pogut accedir a la reunió el vicepresident ni el president del grup parlamentari, que visiblement incòmodes davant la presència de càmeres, han demanat que no se'ls fotografiés.

Davant de tot plegat, també el vicepresident del partit Josep Rius que ha actuat com a portaveu del partit a la roda de premsa posterior, que s'ha hagut de celebrar mitja més tard del previst, ha tingut moltes dificultats per explicar la situació del secretari d'organització, després que la presència de Torrents a l'hotel ha provocat tota mena d'especulacions sobre la seva continuïtat. Rius s'ha negat a explicar el debat de l'executiva sobre aquest tema i s'ha limitat a assegurar que la proposta del secretari general respectarà l'esperit de l'acord amb Borràs. No ha concretat si Torrents podria tornar a optar al càrrec després d'haver estat tombat per l'executiva, però tampoc ho ha descartat.